facebook

Головними мають бути не предмети, а знання, – омбудсмен

Головними мають бути не предмети, а знання, – омбудсмен

Освітяни мають дбати не про перелік предметів, а про знання й компетентності школярів

Головним завданням навчання української молоді має бути не кількість «предметів», а знання та компетентності, які здобудуть школярі.

На цьому наголошує освітній омбудсмен Сергій Горбачов, долучившись до суспільної дискусії про кількість шкільних предметів, що започаткована міністром освіти і науки.

«Для нас же головним мають бути не «предмети», а які знання та компетентності отримають наші діти в результаті здобуття освіти. А тут варіацій може бути дуже багато – залежно від запитів та потреб саме наших дітей. Ось це ми маємо робити, про це маємо дбати, а не про перелік «предметів», набір яких дуже і дуже відрізняється у різних країнах», – зазначив освітній омбудсмен.

Також він зазначає, що незважаючи на лідерство за кількістю шкільних «предметів», Україна має неприємні результати якості навчання.

«Україна, на жаль, має одне із сумнівних перших місць за кількістю «предметів». І в той же час маємо доволі посередні, щоб не використовувати більш неприємні визначення результати за якістю освіти: достатньо подивитися результати міжнародного дослідження PISA», – підкреслює Горбачов.

Окрім того, на його переконання, спротив зміні змісту освіти викликаний небажанням деяких освітян опановувати нові методики та підходи до освіти.

Чтайте також:  Освіта майбутнього: які зміни готують українським школярам

«Чому такі палкі дискусії – відповідь проста: переформатування змісту освіти буде мати наслідком те, що багатьом в освіті доведеться рішуче оновлювати свої навички та методичні підходи, опановувати нові методики викладання, серйозно перенавчатися. А це не всім до вподоби. Тому і спротив. Але зробити це все одно доведеться, який би спротив оновленню освіти ми не долали», – наголосив освітній омбудсмен.

Джерело.


Повернутись вверх