facebook

“У школах та університетах багато зайвої бюрократії”.

“У школах та університетах багато зайвої бюрократії”. Федоров розповів, як бачить реформу освіти

Освіта має бути пріоритетом для держави. Про це заявив віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров в інтерв’ю “Суспільному”, опублікованому 5 квітня, пише Гордон.

Він розповів, що зараз разом із педагогами представники його відомства й Міносвіти розробляють бачення змін у цій сфері.

“Формується команда заступників, команди департаментів, маємо за кілька місяців сформувати дизайн ключових реформ”, – розповів він.

За словами Федорова, перед системою освіти “великий виклик”.

“У нас 1 млн – навіть трохи більше – дітей, студентів за кордоном, 1,5 мільйона українців навчаються онлайн. За деякими показниками ми вже відстаємо у шкільній програмі від ЄС, США. Але освіта повинна бути пріоритетом для держави. Зараз фокус буде на тому, щоб проаналізувати всі процеси в освіті, зрозуміти, які проблеми потрібно вирішити фундаментально. Це буде стосуватися також і дерегуляції, бо в школах і університетах багато зайвої бюрократії”, – зазначив Федоров.

За його словами, важливий компонент – це контент. Міністр додав, що уряд покращуватиме чинні електронні системи, а також залучатиме експертів до того, щоб генерувати новий матеріал.

Чтайте також:  "Працюю 31 годину на тиждень": молода вчителька розсекретила свою зарплату

Посадовець також зазначив, що ефективна освіта передбачає заняття і онлайн, і офлайн. Але пріоритетом для уряду зараз буде дати можливість якомога більшій кількості дітей навчатися в очному форматі.

“Уже кілька років діти в багатьох регіонах навчаються онлайн. Маємо максимально соціалізувати дітей і повернути їх офлайн, але для цього потрібно вирішити інші проблеми, наприклад, питання з бомбосховищами, яких не вистачає. Міносвіти формує команду, яка буде опікуватися цими питаннями”, – додав міністр.

Контекст:

Федоров із серпня 2019 року до березня 2023-го був віцепрем’єр-міністром – міністром цифрової трансформації України. 21 березня повноваження Федорова розширили – його призначили віцепрем’єр-міністром з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністром цифрової трансформації.
21 березня у Facebook він написав, що у сфері освіти є такі вектори роботи: боротьба з бюрократією, цифровізація, інновації та розвиток мілтек (кластер, пов’язаний із військовими технологіями). Говорячи про боротьбу з бюрократією, міністр висловив сподівання на трансформування навчальних закладів у такі, які підтримують і залучають талановитих викладачів за гідну оплату праці. У питанні цифровізації Федоров анонсував розширення “Дії” на освітній напрям, а також запуск сервісів для школярів, студентів і батьків.

Джерело.


Повернутись вверх