facebook

Вчителі у підвищеній зоні ризику – їх потрібно додатково захистити: профспілка звернулася до Кабміну

Профспілка вимагає збільшення фінансування освітньої галузі на період карантину.

Центральний комітет профспілки працівників освіти і науки України спрямував звернення до Кабінету Міністрів України, Голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій Верховної Ради України Сергія Бабака та т. в. о. Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета. У зверненні йдеться про необхідність забезпечення державного захисту педагогічних, науково-педагогічних та інших працівників закладів освіти, які здійснюють та забезпечують освітній процес в умовах оголошеного Кабінетом Міністрів України карантину.

Про це повідомляється на офіційному сайті профспілки.

У документі зазначається, що в умовах нового формату освітньої діяльності, зумовленого епідеміологічною ситуацією, на педагогів — зокрема учителів, викладачів, вихователів, — окрім функцій здійснення освітнього процесу, покладено ще й завдання щодо організаційних заходів його забезпечення в умовах дистанційного навчання, різноманітних комунікацій з учнями та їхніми батьками. Це призводить до підвищення інтенсифікації їхньої праці, складності та напруженості у роботі.

Крім цього, постійний та тривалий контакт педагогів з вихованцями та учнями закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійно-технічної освіти та їхніми батьками, а також зі студентами закладів вищої та передвищої освіти, підвищує ризик захворювання їх на коронавірусну хворобу.


З метою компенсації за роботу в таких небезпечних умовах профспілка працівників освіти і науки України розраховує на вжиття заходів для:

  • відповідного збільшення фінансування освітньої галузі на період карантину та недопущення поширення цього захворювання і якнайшвидшого запровадження цільової державної освітньої субвенції на цю мету;
  • запровадження обов’язкового державного страхування на випадок захворювання коронавірусною хворобою працівників закладів освіти та розробити відповідний порядок його здійснення;
  • прийняття рішення про спрямування коштів спеціально створеного Фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками на період дії карантину на фінансування потреб закладів освіти;
  • повернення Міністерству освіти і науки України вилучених з його бюджетних програм до цього фонду видатків в обсязі понад 4,9 млрд. гривень згідно з Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» від 13 квітня 2020 року № 553-IX.
Чтайте також:  Провал «реформи НУШ»: винні точно не вчителі

Джерело.


Повернутись вверх