facebook

Як учителю заробляти більше: 7 кроків поради спеціаліста

Як вчителю досягти фінансової стійкості та побудувати свій «золотий трикутник»

Професія вчителя не лише важлива, але й престижна та та досить публічна. У цьому переконаний зірковий педагог Артур Пройдаков, переможець премії Global Teacher Prize Ukraine 2021. Він активно веде свої соцмережі, записує подкасти та вебінари та допомагає усім охочим перейти на українську. Своїм колегам Артур Пройдаков радить узятися за побудову власного бренду та пропонує 7 простих кроків для цього. Адже у довгій перспективі це дозволить учителю заробляти більше.

1

Заведіть власний блог у соцмережах. У блозі ви зможете ділитися досвідом, порадами з проведення уроків, використання цікавих форм навчання та взаємодії із учнями та колегами. Це сприятиме формуванню вашого професійного бренду. Ви таким чином ставатиме авторитетною постаттю не тільки для своїх учнів та учениць, колег та представників батьківської спільноти. А й у цілому здобуватиме визнання серед широких мас авдиторії.

3 поради, як варто вести блог:

Регулярно оновлювати контент: публікувати відео, дописи, створювати опитування. Блог — це забіг на довгу: регулярність і систематичність оновлення дуже важливі.
Залучати до комунікації аудиторію, ставити дискусійні питання, заохочувати писати коментарі та поширювати контент. Так ви будете відчувати запити та побажання саме вашої аудиторії.
Давати корисну інформацію в блозі: залучати інших блогерів, лишати лінки на корисні джерела інформації. Нині час та увага ваших колег — найдорожчий ресурс. Тому дбайте про те, щоб ваш блог був справді практичним і корисним.

3 речі, які категорично не варто писати:

Не раджу вступати в конфлікти із аудиторією: мені здається, що зараз в умовах повномасштабної війни варто шукати точки порозуміння та спільну мову, а не продукувати мову ненависті.
Не слід у блозі винятково рекламувати власні курси (комерційні) та наголошувати на фінансовій складовій; звісно, ви можете це робити, але без надмірного тиску на аудиторію.
Не варто зосереджуватися на широкому колі питань — краще концентруватися на певній тематиці і тримати її у фокусі уваги: питання освіти та навчання, а не поєднувати з новинами політики, інших сфер.

2

У рамках свого блогу ви можете пропонувати колегам купити методично-навчальні матеріали в електронній версії (які ви самостійно розробили) або пропонувати колегам придбати ваші друковані посібники/книжки (за умов комунікації з вашим видавництвом).

Чтайте також:  Чому остання парта поводиться погано?

Які можуть бути матеріали:

методичні поради для вчителів щодо проведення та наповнення уроків, психологічно-педагогічні настанови щодо супроводу учнів;
збірники тестових завдань із предмета в рамках підготовки до НМТ;
електронні ресурси: презентації до уроків, розробки завдань для учнів та учениць;

3

Ви можете працювати як репетитор. Для цього достатньо розмістити оголошення як на своїх сторінках у соцмережах, так і написати пост у тематичних спільнотах (учителі, підготовка до НМТ) у соцмережах.

Платформи, на яких учитель може зареєструватися як репетитор:

https://buki.com.ua/

https://preply.com/

https://repetitor.org.ua/uk

можете запропонувати свої послуги на своїх сторінках у соцмережах або на сайті OLX

Поради щодо репетиторства:

Раджу починати з індивідуальних занять: це дозволить вам сформувати власний стиль співпраці з учнем чи ученицею. Не варто починати відразу з групових занять із якомога більшою кількістю учнів одночасно.
Працюйте спочатку з однією категорією учнів (наприклад, підготовка до НМТ), а не одночасно і підготовка до НМТ, і проведення уроків з учнями середньої школи. Це розпорошує вашу увагу і ви будете витрачати занадто багато часу на підготовку.
Звертайте увагу не на кількість занять, а на якість: насамперед треба працювати на якість засвоєних знань та результативність ваших занять.

4

Відстежуйте сторінки освітніх проєктів та громадських організацій у соцмережах: «Освіторія», ГО Смарт Освіта, House of Europa, GoGlobal. Там достатньо часто публікують інформацію про можливості участі в різноманітних проєктах (як волонтерських, так і комерційних). Сміливо долучайтеся, пишіть мотиваційні листи, заповнюйте анкети! Що більше досвіду участі в різних проєктах, тим більшою стає ваша «цінність» на професійному ринку надання освітніх послуг!

Наприклад, у 2018 я вперше подався на конкурсний відбір у проєкті «БомбеЗНО» — підготовка до складання ЗНО з української мови та літератури для дітей з угорськомовних нацменшин. Я пройшов відбір, познайомився із великою кількістю однодумців з різних регіонів України. Участь у проєкті дала мені нагоду здобувати важливий досвід, завести нові цікаві канали комунікації та зрештою отримати фінансову винагороду за роботу. Щороку з 2019 я подавався на премію Global Teacher Prize Ukraine, і в 2021 таки потрапив до топ 50, потім до 10 найкращих, відтак став переможцем премії. Це було дуже несподівано, але моє життя змінилося достатньо кардинально після успіху. Цього всього не було б, якби я не захотів поділитися своєю історією, своїми досягненнями, якби я пройшов осторонь такого анонсу. Тому точно раджу подаватися на гранти й конкурси, долучатися до різноманітних проєктів, відкривати свою діяльність для всього світу.

Приєднуйтесь до нашої нової спільноти ОСВІТА UA

Посилання:https://www.facebook.com/groups/1023345988199205/?ref=share

5

Запропонуйте свої послуги (проведення курсів для дорослих з вивчення мови, математики, історії України тощо) на базі інших організацій, приміщень. Можна подати ідею співпраці іншим компаніям, щоб це проводилося як частина корпоративної культури. Наразі точно фіксуємо величезну зацікавленість на корпоративних підприємствах у вивченні української мови, історії України, англійської мови. Створюються корпоративні книжкові клуби — це чудова нагода для вчителів-філологів виступити там як модератори.

Приклади волонтерських проєктів для освіти дорослих:

мовний курс «Єдині»;
актуальні пропозиції щодо курсів з вивчення української мови на сайті мовного омбудсмена;
у своєму місті та громаді можете самостійно дізнатися про цікаві проєкти та ініціативи;

6

Проводьте вебінари (онлайн) та тренінги (офлайн). Оберіть методичні аспекти, які ви опанували та маєте бажання ними поділитися. Потім створіть подію (наприклад, у Фейсбуці), залиште Гугл-форму для реєстрації. Така участь для інших може бути спочатку безкоштовною, а потім можете запропонувати участь у таких подіях за певну оплату. Поступово через «сарафанне радіо» кількість охочих долучитися до ваших заходів збільшуватиметься — і ви матимете нагоду заробляти більше.

Ідеї для вебінарів:

використання штучного інтелекту на уроках;
як урізноманітнити проведення уроку онлайн?
цікаві лайфхаки на уроках;
цікаві заходи для тематичного дня в школі (День рідної мови, тиждень історії);
здійснення проєктної діяльності разом із учнями;
Долучайтеся до інших івентів колег та організацій. Таким чином може збільшуватися ваш соціальний капітал. І потім, коли ви будете публікувати анонс про власні події, то про вас уже знатиме більша кількість людей.

Раджу підписуватися в соцмережах на цікаві сторінки освітнього напряму, реєструватися в різних соціальних мережах та бути там активними. Доречно шукати цікаві події та ставити собі нагадування в Гугл календарі або персональному планері й чітко встановлювати собі дедлайни: коли й куди ви плануватимете йти. А ще доречно підтримувати інших колег, відвідувати їхні заходи. Потім ви зможете розраховувати на їхню підтримку, і вони теж охоче долучаться до ваших подій.

І наостанок: не бійтеся говорити про себе компліментарно, підкреслювати свої сильні сторони та вести публічний стиль життя. Як на мене, сьогодні профіль у соцмережах — це ваша своєрідна візитівка, що може бути цікавою потенційному роботодавцеві чи партнерові. Участь у різноманітних проєктах, колаборація з іншими партнерами та колегами, відкритість до пропозицій — усе це сьогодні є нормою для проактивного освітянина, який прагне бути успішним у цій галузі.

 

Джерело.


Повернутись вверх