facebook

Підвищення призупинили: якою має бути базова зарплата вчителя

Підвищення призупинили: якою має бути базова зарплата вчителя

Базова зарплата вчителя найнижчої кваліфікаційної категорії має бути не менше ніж три розміри мінімальної заробітної плати в Україні. Це визначає Закон України “Про освіту”.

Джерело:decentralization.gov.ua

Співвідношення зарплат учителів із вимогами закону про освіту проаналізували експерти шведсько-українського проєкту “Підтримка децентралізації в Україні” Ян Герчинський та Ігор Островський.

Якою має бути базова зарплата вчителя

Експерти наголошують: цієї мети закону так і не досягли. Зарплати вчителів в Україні завжди були значно нижчими.

Хоча Постанова КМУ № 822 від 10 липня 2019 року передбачає суттєве підвищення зарплат педагогів, проте з листопада 2019 року її неодноразово призупиняли (наразі – до грудня 2023 року).

Витрати з держбюджету на повне виконання положень закону про освіту щодо зарплат вчителів ніколи не були реально оцінені та публічно не обговорювалися,– заявили автори дослідження.

В аналітичній довідці експерти розглянули також два різні пункти закону про освіту щодо мінімальної зарплати вчителів. А саме: вимоги щодо перехідного періоду та вимоги щодо дії постійної норми закону.
Вчителям не збільшують зарплату

  • Українським учителям вже 3 роки не збільшують зарплату.
  • Тепер в освітньому комітеті заявили, що збільшать зарплати педагогам лише після завершення війни в Україні. Деталі – читайте за цим посиланням.
  • До слова, українські вчителі наразі отримують від 6 до 21 тисячі гривень на місяць, залежно від категорії, кількості годин тощо.
  • Які зарплати отримують вчителі в різних регіонах України – читайте тут.
Чтайте також:  Рада схвалила у першому читанні законопроєкт про зміни у фінансуванні вищої освіти

Джерело.


Повернутись вверх