facebook

Освітній фронт: чому вигорають вчителі та що робити з відсутністю мотивації в учнів

Освітній фронт: чому вигорають вчителі та що робити з відсутністю мотивації в учнів

Більшість українських школярів відчувають стрес чи мають психологічну травму через війни. Зокрема, в дітей помітна підвищена тривожність і стурбованість, менше мотивації до навчання. Самі вчителі теж виснажені, близько половини з них відчувають професійне вигорання.

Джерело:NV

Освітня фундація GoGlobal провела опитування, щоб оцінити кризові виклики, які постали перед освітою. Там помітили, що у нинішніх умовах діти швидко подорослішали і стали більш серйозними.
В учнів відсутня мотивація
Проте діти також відчувають стрес:

  • 24% учнів мають ознаки тривожності та стурбованості,
  • 22% учнів не мають мотивації до навчання, це проявляється у розгубленості і неуважності.

Експерти припускають, що ці втрати вже є і продовжуватимуться надалі. Це стосується якості навчання, нестачі освітян, неповернення дітей з-за кордону та відсутності там можливості навчатися за українськими програмами.
Що можливо зробити в цій ситуації? Можна запровадити індивідуальні адаптаційні програми, позашкільні програми, розвиток мережі цифрових освітніх центрів і, звісно, працювати з формуванням стресостійкості.
Також можна залучити батьків до навчального процесу. Школа, вчитель, дитина й батьки мають бути однією командою, адже в результаті цього співробітництва зацікавлені всі учасники.

Вчителі мають вигорання
Рівень психологічної стабільності вчителів також потребує особливої уваги. Адже вони мають продовжувати навчати дітей, а також мотивувати їх здобувати ці знання.
Опитування показало негативні дані:

  • майже 80% опитаних освітян говорять про зростання завантаженості,
  • 54% вчителів відчули на собі стан професійного вигорання,
  • 46% визначили психологічну підтримку потребою номер один для власної школи.
Чтайте також:  "Інакше діти виїдуть разом із батьками". У МОН назвали мету №1 у школах Харкова, Одеси, Запоріжжя, Дніпра і Миколаєва

Тож, у школах бажано проводити спеціальні психологічні тренінги для вчителів та дітей. Психологічна підтримка є першочерговою потребою серед вчителів, попри те, що часто освітяни не визнають потребу в цьому. Вони намагаються показати, що самі з усім впораються.
Крім того, більше третини освітян потребують знань про те, як діяти в екстремальних ситуаціях та як допомогти дітям. Крім цього, вчителям не вистачає вміння справлятися із власним стресом.

Теперішня ситуація в Україні змушує шукати альтернативні способи навчання. Такі як дистанційна ліцензована школа “Оптіма”, яка забезпечує якісний і безперервний навчальний процес навіть при форс-мажорних обставинах.
Фахівці зазначають, що якщо ситуація в українській школі не влаштує родини, то вони можуть зробити вибір на користь іноземних шкіл. Тож, потрібно напрацювати освітню систему, яка здатна інтегрувати дітей, які навчались у зовсім різних обставинах.
Раніше ми розповідали, що стрес може вплинути на бажання дитини навчатися, але є кілька способів мотивувати її. Нижче читайте три важливі речі, що мають робити батьки, якщо дитина відчуває стрес:

  • Підтримка: діти, які відчувають підтримку з боку своїх батьків і вчителів, більш схильні до навчання. І обов’язково забезпечте своїй дитині час для відпочинку, діалогу та підтримки.
  • Похвала: хваліте свою дитину за кожен здобуток у навчання, нехай це правильно виконана домашня робота чи вдалий тест. Це допоможе дитині збільшити самооцінку та віру в себе.
  • Заохочення: створіть можливості для успіху вашої дитини. Наприклад, якщо вона любить малювати, підтримуйте її в цьому напрямку, допоможіть взяти участь в конкурсах або виставках. Це збільшить бажання досягти успіху.
Чтайте також:  “Переривати навчальний процес під час тривог – це наша жорстка рекомендація”, – МОН

Джерело.


Повернутись вверх