facebook

Що передбачає реформа дошкільної освіти: законопроєкт

Що передбачає реформа дошкільної освіти: законопроєкт

Інформує Всеосвіта.

Після прийняття у першому читанні Закону «Про дошкільну освіту» в Україні розпочнуться реформи для ЗДО.

Учора, 21 березня, парламент прийняв у першому читанні проєкт Закону України «Про дошкільну освіту».

Про це повідомив голова комітету з питань освіти, науки та інновацій у Верховній Раді Сергій Бабак.

Згідно з законопроєктом про дошкільну освіту передбачається багато автономій для дитячих садочків, насамперед академічну автономію. Тобто дитсадки матимуть більше свободи вибору навчальних програм, які враховуватимуть особливості самої дитини. Окрім того, дитячому садочку нададуть більше ініціативи, також більше прав і повноважень отримає батьківський комітет.

Законопроєктом про дошкільну освіту для дитсадків передбачено наступні зміни:

  • дитячий садок стане ближчим до місця проживання дитини;
  • дитсадок буде більш доступним, а черги зменшаться;
  • зміняться умови роботи педпрацівників: вони отримають збалансований обсяг педагогічного навантаження, щорічну оплачувану відпустку 56 днів і можливість вільно обирати освітні програми та форми роботи;
  • велику увагу приділятимуть безпеці та підтримці здоров’я дітей, за потреби для дітей з ООП залучатимуть асистента дитини чи асистента вихователя;
  • функціонування різних форм дошкільної освіти: дистанційної, педагогічного патронажу (педагоги навчають дітей у домашніх умовах) і мережевої, коли дитина бере участь в освітньому процесі різних дитячих садочків одночасно.

Нагадаємо, якби попередники педагоги не звертали увагу на патріотичне виховання, то не було б стільки зараз воїнів на передовій, переконана переможниця обласного етапу конкурсу «Вчитель року-2023», учителька початкових класів Юлія Золота. На її думку, від вихователя, вчителя та викладача залежить, чи виростуть діти патріотами.

Джерело.


Повернутись вверх