facebook

Вартість утримання 1 учня різниться у громадах у 19 разів

Вартість утримання 1 учня різниться у громадах у 19 разів

Утримання шкіл з малою наповнюваністю зумовлюють зростання видатків на одного учня

Вартість утримання одного учня в громадах складає від 10 до 190 тисяч грн на рік.

Такі дані оприлюднила Державна служба якості освіти, проаналізувавши діяльність місцевих органів управління освітою, пов’язану з формуванням мережі закладів дошкільної, загальної середньої і позашкільної освіти.

Зокрема, така разюча різниця спричинена різною наповнюваністю закладів освіти.

«Утримання шкіл з малою наповнюваністю зумовлюють зростання видатків на одного учня. Середня вартість утримання одного учня в громадах, де здійснювався аналіз, становила 33-45 тисяч грн, зокрема найвища — 62 тисяч грн, а найнижча — 10 тисяч грн на рік. В окремих школах вартість утримання одного учня сягала рекордних 140–190 тисяч грн на рік», – зазначають у Держслужбі.

Також чиновники наголосили, що в сільських школах фактична наповнюваність закладів освіти значно нижча, ніж проєктна потужність.

«Майже в усіх територіальних громадах, де здійснювався аналіз, фактична наповнюваність закладів загальної середньої освіти значно нижча від проєктної потужності. У деяких школах наповнюваність становила лише 20-40% від проєктної потужності. Водночас традиційно у сільській місцевості показник наповнюваності класів нижчий середнього по громаді», – йдеться у звіті про результати аналізу.

Чтайте також:  На НМТ-2024 можна зареєструватися через Дію: треба завантажити всього один документ

Натомість у містах школи перевантажені майже вдвічі.

«Протилежна ситуація у міських закладах, коли наповнюваність ледь не вдвічі більша проєктної потужності. При цьому кількість учнів, які навчаються в другу зміну, в таких школах щороку пропорційно зростає», – підкреслили у Держслужбі.

Аналіз діяльності місцевих органів проводився в усіх областях України, крім Донецької, Луганської, Херсонської областей та м. Київ, за період діяльності 01.01.2020–31.11.2022. Аналізом охоплено 10 міських, 7 селищних та 4 сільські територіальні громади, де функціонує загалом 413 закладів освіти, з них — 155 дошкільної, 226 загальної середньої і 32 позашкільної освіти.

Джерело.


Повернутись вверх