facebook

Чи можуть вчителям “врізати” зарплату через малу кількість дітей на уроках

Чи можуть вчителям “врізати” зарплату через малу кількість дітей на уроках

Останнім часом вчителів турбує питання про те, чи можуть їм зменшити оплату праці через малу кількість учнів на онлайн-уроках. Зокрема, чи варто очікувати такого вчинку від відділу освіти.

Джерело:НУШ

Усі відповіді є в освітньому законі. Він регулює права та обов’язки педагогів, а також питання оплати їхньої праці.

Чи можуть вчителям “врізати” зарплату
Відповідно до Закону України про освіту, органи управління, тобто відділи, управління, департаменти, вже не є роботодавцями для вчителів. Натомість такими є самі школи та їхні директори.

Тож тепер школа та її очільник має право самостійно брати на роботу педагогів та звільняти їх. А також визначати їхні посадові обов’язки, притягувати до відповідальності тощо.

Тож, якщо орган управління освіти ухвалює рішення про невиплату вчителю повної зарплати, такі дії є незаконні і можуть каратися законом.

При цьому аргумент про “малу кількість учнів на онлайн-уроці” не є причиною для врізання заробітку педагогам.

Якщо такі факти є, вчителям радять звертатися в управління Держпраці.

Вчителям не збільшують зарплату
Українським учителям вже 3 роки не збільшують зарплату.
Тепер в освітньому комітеті заявили, що збільшать зарплати педагогам лише після завершення війни в Україні. Деталі – читайте за цим посиланням.
До слова, українські вчителі наразі отримують від 6 до 21 тисячі гривень на місяць, залежно від категорії, кількості годин тощо.

Чтайте також:  "Діти знають, хто їхній ворог". Молодий вчитель Руслан Циганков – про дружбу з учнями, проблеми освіти і прапор Росії...

Джерело.


Повернутись вверх