facebook

ДПА у школах повернуть: кількість предметів збільшиться

ДПА у школах повернуть: кількість предметів збільшиться

Інформує Всеосвіта.

МОН винесло пропозиції надання можливості проходження ДПА за рівень початкової, базової та повної загальної середньої освіти.

Учора на підкомітеті з питань з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях народні депутати розглядали проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про повну загальну середню освіту» щодо обов’язкових результатів навчання.

У пояснювальній записці до законопроєкта відзначено, що його метою та завданням є «підвищення якості викладання та якості вивчення історії України та іноземної мови на кожному рівні повної загальної середньої освіти, що дозволить підвищити якість здобуття учнями результатів навчання з історії України та іноземної мови на кожному рівні повної загальної середньої освіти.

Зокрема, ініціатори законопроєкта пропонують внести зміни до Закону України «Про повну загальну середню освіту», згідно з якими до переліку обов’язкових предметів для проходження державної підсумкової атестації (ДПА) за кожен рівень повної загальної середньої освіти включити історію України та іноземні мови (крім російської).

Обговорення проєкта викликало гарячу дискусію. Депутати погодилися, що законопроєкт до другого читання потребує доопрацювання, зокрема, дискусійною виявилася пропозиція щодо запровадження ДПА з історії на рівні початкової освіти.

Чтайте також:  "Спочатку дітей вчать за планшетами, а потім дивуються, що вони не можуть переказати кілька абзаців": психолог пояснив шкоду ґаджетів...

Міністерство освіти та науки України запропонувало новий підхід проходження ДПА на кожному рівні загальної середньої освіти, де учень обов’язково (крім випадків, визначених законодавством) має пройти ДПА на рівні:

  • початкової освіти — з державної мови та математики;
  • базової середньої освіти — з державної мови, математики, історії та іноземної мови (крім мови держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом);
  • профільної середньої освіти — з державної мови, історії України, математики або іноземної мови (крім російської).

З метою урахування реалізації особистісного потенціалу здобувачів освіти, їхніх здібностей, інтересів, потреб і мотивації, зокрема щодо вивчення профільних предметів та/або мови відповідного корінного народу чи національної меншини, МОН винесло пропозиції надання можливості проходження ДПА за рівень початкової, базової та повної загальної середньої освіти також із інших навчальних предметів, перелік яких визначатиметься центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.

Нагадаємо, вже відомі ключові моменти законопроєкта №8030 про дошкільну освіту з урахуванням поправок і пропозицій, який нардепи рекомендують парламенту прийняти за основу проєкту Закону.

Джерело.


Повернутись вверх