facebook

До школи або оплачуй: як забезпечується наповненість класів. Виповнилося шість років не пішли до першого класу, залишилася в садочку

До школи або оплачуй: як забезпечується наповненість класів. Дитині вже виповнилося шість років і вона не пішла до першого класу, а залишилася в садочку

Ініфомує Всеосвіта.

У Києві міська влада ухвалила рішення про встановлення щомісячної плати за надання освітньої послуги в дитячих садочках для дітей, яким станом на 1 вересня поточного року виповнилося шість років.

Одну з батьківських спільнот збурила звістка про те, що згідно з рішенням Київської міської ради батьки мають сплачувати великі суми коштів тільки тому, що дитині вже виповнилося шість років і вона не пішла до першого класу, а залишилася в садочку.

Зареєстрована та працюю в Києві (держустанова), сплачую податки… З огляду на ситуацію в країні та неготовність дитини (фізіологічну та психологічну) не насмілились віддати її до школи. Вирішили, що піде в сім років. Якщо обговорення рішення 5407/5448 тривало з серпня (а тепер рішення ухвалене), чому про це ніхто не попереджав хоча б у вересні, коли ми розмірковували залишатися в садочку чи йти до школи? Пояснили, що це зроблено, щоб забезпечити наповнюваність перших класів. Чому саме зараз? Маємо сплачувати вже з 1 березня, — написала розгублена мати.

Згідно з українським законодавством, зокрема Закону України «Про освіту», дитина може почати відвідувати школу в шість років, але не пізніше семи років. Отже, дитина має право здобувати дошкільну освіту до досягнення нею семирічного віку. Відповідно, рішення столичної міськради суперечить законодавству і вимагати оплату за перебування дитини у садочку — протиправно.

Та й самому рішенні КМДА №1369/5433, яке було ухвалено з метою раціонального використання коштів бюджету міста Києва, зазначено:

Діти з особливими освітніми потребами можуть перебувати до семи (восьми) років у закладах дошкільної освіти (групах) комбінованого, компенсуючого типу та інклюзивних групах закладів дошкільної освіти; діти, яким на 1 вересня поточного року виповнилося шість років, і вони не здобували дошкільну освіту, можуть перебувати у групах загального розвитку для дітей віком від 5 до 6 років закладів дошкільної освіти.

Як відомо, згідно з базовим фінансовим нормативом (БФН) за рішенням КМР №1369/5433 з місцевого бюджету Києва виділяється дятячим садочкам на оплату утримання кожної дитини, яка там навчається, 4548 грн щомісяця.

Щодо організаційних питань освіти та фінансування садочків батькам краще звернутися до Міністерства освіти або Департаменту освіти для отримання цієї інформації.

У батьків завжди існує дилема: коли віддавати дитину до школи? Це питання прокоментував дитячий нейропсихолог Дмитро Вакуленко.

У цьому питанні опиратися треба не виключно на вік дитини, а й на інші критерії. Вміння читати, писати, рахувати не означає, що дитина готова до школи. Так само, як і невміння не означає, що не готова, — зауважує він.

Вакуленко додає, що школа — це не тільки про академічну сферу. Вона навчає дітей виживати в майбутньому в соціумі, а не лише вчить писати і читати.

Поняття «готовності дитини до школи» потрібно розглядати не залежно від віку, а комплексно. Дитина має бути зрілою фізично та мати певний рівень соціальної взаємодії, розумового й емоційного розвитку: узагальнювати, диференціювати, мати елементарні поняття про навколишній світ, планувати та здійснювати свою діяльність, мати навички самоконтролю, мати позитивне ставлення до навчання й інше.

Джерело.


Повернутись вверх