facebook

Чи варто запровадити відеофіксацію уроків?

Чи варто запровадити відеофіксацію уроків?

Інформує Всеосвіта.

Думки про доцільність та ініціативу встановлення відеокамер у шкільних класах серед українців різняться. Одні вважають, що це додасть впевненості вчителю та відкорегує поведінку учнів, інші батьки наголошують, що для українських школярів досі не надруковано підручників, хоча навчальний рік добігає кінця, а деякі вчителі нагадують про свою зарплатню, яку, попри збільшене навантаження, члени парламенту обіцяють підвищити лише після закінчення воєнних дій.

Під час великої війни, коли більшість українських дітей здобувають освіту в дистанційному чи змішаному форматі через постійну російську агресію, почалися дискусії щодо доцільності відеофіксації освітнього процесу в школах.

Так, нардепка групи «За майбутнє» Ірина Констанкевич повідомила, що на засіданні підкомітету у справах сім’ї та дітей комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики обговорювалося питання доцільності запровадження та правового регулювання питання відеофіксаціі освітнього процесу.

На її думку, відеофіксація в закладах освіти має переваги та недоліки.

Переваги:

  • протидія булінгу та мобінгу;
  • захист від неправдивих звинувачень;
  • фіксація та розкриття крадіжок;
  • дані щодо інцидентів між учнями та педагогами.

Недоліки:

  • складні процедури захисту персональних даних;
  • висока вартість обладання та його обслуговування;
  • недосконалості законодавства (необхідна згода всіх без винятку присутніх учасників освітнього процесу).

Йдеться саме про відеофіксацію для фіксації протиправних дій і додавання такого відео (за необхідності) до звернення або доказом у суді, а не для оприлюднення у соцмережах, медіа тощо, — зауважила Констанкевич і запросила до дискусії щодо можливого нововведення.

Під дописом нардепки зібралися дописувачі з коментарями за та проти введення відеофіксації. Зокрема, політикині нагадали, що у Верховній Раді від початку повномасштабної війни нардепи проголосували за вимкнення трансляції засідань парламента.

Грошей нікуди дівати під час війни? То у мене є декілька пропозицій: поверніть військовим їхні виплати! Виробляйте зброю! Оплатіть покупки волонтерами, бо ті суми для держави ніщо, а вони рятують життя! — відреагувала одна з дописувачок.

В іншому коментарі нагадали, що питання встановлення камер у шкільних класах і групах дитячих садочків обговорювалося ще до карантину через COVID і вторгнення росії. Зокрема, петиції з цим питанням набирали рекордну кількість голосів від батьків. Більшість із них були за таку ініціативу. Потім ці петиції валилися на місцевому рівні.

Коли половина країни навчається дистанційно — це найбільш релевантне питання зараз? Чи Київ та депутати, у яких діти у приватних школах вчаться офлайн, забувають про інші теріторії? У нас повний завал зараз із іншими актуальними питаннями в освіті, а вони знову ті камери мусолять… Та все одне ніхто зараз на це гроші не виділить — то навіщо? — запитує Юлія Левобережна.

Інша дописувачка вважає, що потрібно врахувати думки всіх учасників освітнього процесу: батьків окремо і вчителів окремо.

Я просто впевнена, що вчителі таку ініціативу не підтримають. І взагалі було б добре, якби у вчителів питали, що допоможе їм у такій складній ситуації підтримувати навчальний процес. Ось дуже цікавить, як бути зруйнованим харківськім школам, де треба все ремонтувати і вікна ставити, а не відеотехніку купувати, — зауважує Алла Андрющенко.

Інша дописувачка зазначає, що професіоналізм — це не тільки гідна освіта. Це постійна самоосвіта, досвід, бажання вдосконалюватися і взагалі — вроджена здатність до педагогічної роботи.

А камери потрібно ставити зовсім в інших місцях, — висловила свою думку Ніна Українець.

Нагадаємо, в Україні немає підручників для 1 і 5 класу, що становить загрозу отримання якісної повноцінної освіти. Станом на сьогодні частково зарплати вчителів покриваються з коштів Світового банку, а те, що Міносвіти не спромоглось згадати про друк підручників, на думку деяких народних депутатів, є підставою для звільнення міністра освіти з посади.

Чтайте також:  Ох і реформа: старші класи шкіл відправлять до ПТУ - подробиці

Джерело.


Повернутись вверх