facebook

Визначили, що може бути підставою для позапланових перевірок закладів освіти

Визначили, що може бути підставою для позапланових перевірок закладів освіти

В Україні погодили Порядок проведення позапланових перевірок закладів освіти, який розробила Державна служба якості освіти.

Про механізм перевірок та підстави їх здійснення розповіла ДСЯО.

Вказаний Порядок визначає, що проведення позапланових перевірок суб’єктів освітньої діяльності, що забезпечують здобуття дошкільної, позашкільної, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти, незалежно від їх типу, підпорядкування та форми власності, щодо додержання ними вимог законодавства у відповідній сфері освіти можуть проводити уповноважені органи – Державна служба якості освіти України, її територіальні органи в межах своїх повноважень.
Підставою для проведення перевірки є:

  • звернення фізичної особи (фізичних осіб) про порушення, що спричинило чи може спричинити шкоду її (їхнім) правам, законним інтересам, до якого додаються документи чи їх копії, що підтверджують такі порушення (за наявності);
  • необхідність перевірки виконання розпорядження, виданого за результатами проведення Державною службою якості освіти або її територіальним органом попереднього заходу державного нагляду (контролю);
  • звернення освітнього омбудсмена.

Не допускається проведення перевірок за анонімними та іншими безпідставними зверненнями.

Забороняється проведення повторних перевірок за тим самим фактом (фактами), що був (були) підставою для проведення перевірки.

Не розглядаються та не перевіряються питання, які є предметом розгляду в суді або щодо якого набрало законної сили рішення суду. Не перевіряються питання, щодо яких органами досудового розслідування здійснюється кримінальне провадження.

Чтайте також:  150 годин підвищення кваліфікації: сумарна чи щорічна вимога?

Уповноважені органи проводять перевірки лише з тих питань, які визначені у переліку питань для проведення позапланових перевірок, що визначається і затверджується Державною службою якості освіти.

Загальний строк проведення перевірки не може перевищувати 15 робочих днів.

Джерело.


Повернутись вверх