facebook

Нездатність очільника закладу освіти забезпечити викладання державною мовою може призвести до звільнення

Керівник закладу освіти відповідає за викладання українською — Кремінь

Нездатність очільника закладу освіти забезпечити викладання державною мовою може призвести до звільнення.

Під час війни керівництво різних регіонів, а також директори шкіл по-своєму визначають міру лояльності до учнів-переселенців, які не завжди переходять на українську. Іноді це призводить до непорозумінь і конфліктів.

Про це розповів уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

“Відповідальним за дотримання мовного законодавства є і керівник закладу освіти, і його засновник. Якщо ми говоримо про конкретних вчителів і нездатність директора забезпечити освітній процес українською, звичайно, Служба мовного омбудсмена ініціює звільнення або попередження чи догану такому директору”, — повідомив він.

Омбудсмен нагадав ситуацію, коли викладачка Державного торговельно-економічного університету (ДТЕУ) проводила лекції студентам російською мовою. Її не бентежили ані дія Закону про державну мову, ані зобов’язання проводити освітній процес українською, ба навіть більше — прохання не використовувати мову окупанта у стінах закладу освіти викладачка сприймала агресивно. На зауваження студентів та їхніх батьків вона радила їм відправитися на фронт і там боронити українську. У цьому випадку адміністрацією вишу одразу було прийнято рішення розірвати з нею трудові відносини.

Є виші, які йдуть на випередження. У Харківськомуий університеті ім. Каразіна запровадили посаду мовного омбудсмена, яким став завідувач кафедри української мови. Києво-Могилянська академія взагалі заборонила студентам, викладачам та адміністрації використовувати російську мову. Тим самим вони хочуть витиснути недержавну мову та збільшити присутність української.

Чтайте також:  Вчителям підняли зарплати: скільки можна заробити в школі 

“При порушенні мовного законодавства починати треба від учителя, директора, засновника закладу освіти. Міністерство у такому випадку формує державно-освітню політику і воно категорично підтримує чинне законодавство. Але якщо директор не в змозі навести лад у своєму закладі освіти, то, звичайно, виникають запитання”, — наголосив Кремінь.

Джерело.


Повернутись вверх