facebook

Прохідний бал для вступу до вишу: яким він буде

Прохідний бал для вступу до вишу: яким він буде

Інформує Всеосвіта.

Про особливості вступної кампанії-2023 розповіла нардепка Верховної Ради.

Нещодавно чиновники Міносвіти та профільний комітет з питань освіти, науки та інновацій у Верховній Раді презентували особливості вступу до закладів вищої освіти. Наприклад, будь-який вибірковий предмет тесту дозволить подавати заяву на будь-яку спеціальність, але за спеціальностями будуть вагові коефіцієнти.

Цього року запровадять новий формат порогу «склав — не склав» замість балу, встановленого експертами. Це буде просто 10% для кожного навчального предмета, залежно від максимальної кількості тестових балів із кожного предмету.

Буде становлено бар’єр у 150 балів для лікарських спеціальностей, 140 — на право, публічне управління та адміністрування, міжнародні відносини та фармацію, 130 — для решти спеціальностей на бюджет, повідомила нардепка Інна Совсун.

Дуже важливе повернення прохідного балу — насамперед, на медичні спеціальності. Імовірно, в Міносвіти жахнулися, до лікарів із якими знаннями можна буде потрапити на операційний стіл. Але, на жаль, самого прохідного балу недостатньо. У процесі навчання лікарів також потрібен контроль, а тут уже палиці в колеса вставляє МОЗ. Тож добре, що є хоча б ці 150 балів, — зазначає вона.

Чтайте також:  Вступити стане легше, а частину ПТУ ліквідують: у МОН розкрили деталі реформи профільної середньої освіти

Для дітей загиблих захисників і захисниць ці вимоги не застосовуються. Вступники зможуть подати до 20 заяв, але з них не більше п’яти — на бюджет.

Національний мультипредметний тест — це тільки вступний іспит, він не буде обов’язковим для тих, хто складає лише Державну підсумкову атестацію, — наголошує нардепка.

Окрім того, цьогоріч не враховуватимуть бали атестата та сільський коефіцієнт, натомість гратимуть роль регіональний і галузевий коефіцієнти. Тобто для вступників, які подають документи не в університети Києва.

Вступаючи на контракт на 53 спеціальності, що мають спеціальний статус, абітурієнти зможуть не складати національний мультипредметний тест, а обійтися лише вступними іспитами в університеті, — повідомила Совсун.

Вступ на магістратуру лишається тестовим — тест загальної навчальної компетентності та з іноземної мови для вступників, а для низки спеціальностей: соціальні та поведінкові науки, журналістика, право, управління та адміністрування, публічне управління та адміністрування, міжнародні відносини — складатиметься єдине фахове вступне випробування та тест із іноземної мови.

Нагадаємо, народні депутати Верховної Ради України досі не ухвалили зміни до Закону про вищу освіту, тож єдиною формою вступу до закладів вищої освіти залишається ЗНО. Тим часом, до початку вступної кампанії лишається лише чотири місяці. Проте МОН очікує на ухвалення ВР законопроєкту 8228-1, який скасовує ДПА та запроваджує альтернативу ЗНО і, відповідно, формує модель вступу на 2023 рік.

Чтайте також:  Бакалавром можна буде стати за 3 роки, а університети отримають ширшу автономію: які зміни чекають вищу освіту після рішення Верховної Ради

Джерело.


Повернутись вверх