facebook

У вишах має бути табу на російську мову — Кремінь

У вишах має бути табу на російську мову — Кремінь

Інформує Всеосвіта.

Українська мова має бути захищеною в усіх університетах країни.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь надіслав листа до Міністерства освіти та науки, а також асоціації ректорів, щоб вони встановили табу на російську мову.

Про це він повідомив у етері марафону.

Мовний омбудсмен вважає рішення про заборону спілкування російською мовою у Києво-Могилянській академії законним.

Я підтримую це рішення і вважаю, що в кожному університеті мають бути створені найкращі можливості для виховання справді патріотичних, вольових, освічених громадян України, — сказав Кремінь.

За його словами, у забороні на вжиток російської у Могилянці немає порушень і утисків російськомовних, адже згідно з законом українські студенти мають право здобувати освіту державною мовою.

Українська мова повинна бути в усіх університетах додатково захищена і з цієї причини ми сьогодні надіслали з моїм підписом лист на адресу Міністерства освіти, ректорів університетів України, щоб додатково було вжито заходи для захисту прав студентів. Особливо це стосується півдня України, центру України, звичайно, університетів, які знаходяться на заході України, де опинилися тимчасово переміщені особи, які теж мають бути забезпечені правом здобувати освіту державною мовою, — наголосив Кремінь.

Чтайте також:  Це вже було в 60-х роках. Лікарчук назвав "повним абсурдом" ідею закрити сільські школи і створити кампуси для дітей із сіл

Важко усвідомити, що після дев’яти років російсько-української війни, майже року повномасштабного вторгнення російської армії в Україну, після знівечених і зґвалтованих Бучі, Ірпеня, Мощуна та Макарова, а нині — замордованих і майже страчених Маріуполя, Мелітополя, Сєвєродонецька та Лимана існують прихильники «вєлікого прєкрасного язика» з кагорти «какаяразніца», які досі не усвідомлюють, що мовне питання — це про життя кожного з нас.

Кожен українець має зрозуміти, російська мова в Україні — це привід для росії постійно зазіхати на нашу територію та кожного з нас. Завжди, аж допоки московити будуть спроможні це робити. Вони вважають, що якщо ми розмовляємо російською, то ми їхня власність.

російська мова для росіян — це засіб м’якої окупації нас через музику, кіно, медіа і все інше, через що наша масова свідомість зазнає впливу.

Хочеш жити у безпечній Україні — намагайся зробити так, щоб російської ставало менше. Від цього залежить твоє життя.

Бо мова — це не лише засіб спілкування, а й засіб проникнення етики, естетики, освіти, способу життя та благ.

Як відомо, у закладі Національного університету «Києво-Могилянська академія» студентам, викладачам та адміністрації заборонили використовувати російську мову. І якщо викладання і раніше було лише українською, то відтепер заборона стосується також спілкування між собою мовою окупантів у Могилянці. Це стосується абсолютно всіх: викладачів, студентів, адміністративного персоналу.

Чтайте також:  "Не зазирай у зошит однокласника!" 5 помилок, які роблять майже всі сучасні вчителі


Повернутись вверх