facebook

Школярі через війну можуть відставати в навчанні на рік — омбудсмен

Школярі через війну можуть відставати в навчанні на рік — омбудсмен

Інформує Всеосвіта.

В Україні не проводиться дослідження рівня освітніх втрат, а також їхньої компенсації.

Освітній омбудсмен неодноразово заявляв про дуже серйозну проблему для українських школярів та української освіти — це вимірювання та компенсація освітніх втрат. Їх мають практично всі українські діти шкільного віку, де б вони не перебували.

Про це повідомляє пресслужба Офісу освітнього омбудсмена Сергія Горбачова.

Через тривалі перебої та відсутність електропостачання та інтернет-зв’язку, перебування в укриттях освітні втрати мають ті, хто зараз перебуває на контрольованих Україною територіях. Не мають доступу до української освіти, а відповідно, мають суттєві освітні втрати ті діти, які перебувають на тимчасово окупованих територіях. Діти, які перебувають за кордоном, змушені навчатися у двох школах, але більшість обирає навчання у школі країни перебування, і переходить на сімейне навчання, за якість якого відповідають лише батьки. Крім того, свою роль відіграє й подвійне навантаження, яке мають діти, які навчаються за кордоном. А частина дітей, що перебувають за кордоном, навчаються на екстернаті, що також впливає на якість освіти, — зауважує омбудсмен.

Горбачов разом із представниками Сектору освіти Світового банку наголошують, що через пандемію та повномасштабну війну, яку понад 11 місяців веде росія проти України, освітні втрати українських школярів можуть становити більше одного року.

Чтайте також:  Ох і реформа: старші класи шкіл відправлять до ПТУ - подробиці

Незважаючи на самовіддані зусилля наших вчителів і проведення уроків прямо на вулиці, з пунктів обігріву, в укриттях і допомогу батьків своїм дітям, мусимо чесно зазначити, що українські діти мають дуже серйозні освітні втрати. Наразі в Україні на рівні держави, на жаль, відсутні усталені процедури для дослідження рівня освітніх втрат та їхньої компенсації, — зазначає омбудсмен.

Світовий банк рекомендує зосередитися на оцінюванні втрат, підтримці та репетиторстві, щоб забезпечити досягнення мінімального рівня знань.

Для того щоб компенсувати освітні втрати, необхідно визначити рівень опорних знань у дітей. За час війни можливо було розробити короткі освітні вимірювання з володіння опорними знаннями для кожного класу з кожного предмету і надати цей інструмент закладам освіти та педагогам. Адже в нашій країні є достатня кількість наукових і науково-методичних установ як державного, так і обласного рівнів, — наголошують в Офісі освітнього омбудсмена.

Нагадаємо, під час проведення вступної кампанії у 2023 році Міністерство освіти і науки не планує використовувати середні бали раніше здобутих документів про освіту. Окрім того, при вступі до вишів не застосовуватиметься сільський коефіцієнт.

Джерело.


Повернутись вверх