facebook

Маски та антисептики – за гроші батьків: чи мають право школи на такі вимоги?

Хто насправді має забезпечувати заклади освіти індивідуальними засобами захисту, пояснив заступник Сергія Шкарлета.


Доки в Україні тривають карантинні обмеження, освітян турбує питання організації нового навчального року. Згідно з рекомендаціями Міністерства освіти і науки, кожен заклад освіти повною мірою повинен бути забезпечений засобами індивідуального захисту. Однак хто ж має їх закуповувати: держава, вчителі чи батьки?

Так, у групі «Батьки SOS» у фейсбуці з’явився допис про те, що в одному з освітніх закладів Києва від батьків першокласників вимагають «першочергово закупити» контейнери для масок, комплект масок (мінімальна кількість – 100), контейнер для використаних масок та антисептик. І це лише частина довгого списку.

Поділилася своїм обуренням Дар’я Полещук, мама першачка, який ходить до Софіїсько-Борщагівського НВК № 1:

Сьогодні відбулися батьківські збори першого класу. Навчальний рік ще не почався, а від нас вже вимагають. Список вимог довгий: хочуть контейнер для масок, комплект масок (мінімум 100, щоб були у класі на всякий випадок), контейнер для використаних масок, антисептик для загального користування, полиці для взуття, поличку з гачками для верхнього одягу, принтер і ще деякі госп- і канцтовари. Вимагають на перше вересня від класу рушники і коровай для сумнівного «обряду». Хочуть, щоб діти ходили до школи, вдягнуті у «синій низ» – мовляв, форму скасували, а ділового стилю немає, і було б дуже добре, якби всі були одного кольору. Я обурилася, мені відповіли: «Ви що, хочете вирізнятися?». Не те що б я хотіла вирізнятися, але відчуваю, мені доведеться це зробити. Питання тільки – як? Як правильно, з юридичної точки зору, боротися з цим мракобіссям?

Чтайте також:  На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

 

У коментарях користувачі здебільшого активно підтримали Дар’ю Полещук і порадили їй боротися з такими безпідставними вимогами.

Якщо ви не хочете здавати гроші на все підряд і сумнівний дрескод вам не подобається, то потрібно йти проти всіх і не боятися. І бути готовою до негативної реакції. На жаль, таке є, – зазначила Віталіна Бесклинська.

Ситуацію щодо того, хто має забезпечувати заклад освіти масками та антисептиками, прояснив Ігор Гарбарук, заступник Міністра освіти і науки. В ефірі ток-шоу «19» на телеканалі ZIK, Гарбарук наголосив: індивідуальні засоби захисту для шкіл повинні закупати виконавчі органи сіл та міст.

Крім того, більшість з освітніх закладів України знаходяться у комунальній власності, і, згідно з чинним законодавством, їхнє матеріально-фінансове забезпечення знаходиться в їхній компетенції. Я вважаю, що ті рекомендації, які були видані МОЗ та нашим міністерством, найголовніше, щоб вони виконувалися на місцях, – додав заступник.

Джерело.


Повернутись вверх