facebook

Сховатися не вдасться навіть за кордоном: відтепер не прийматимуть на роботу чи на навчання, якщо людина не стала на військовий облік

Сховатися не вдасться навіть за кордоном: відтепер не прийматимуть на роботу чи на навчання, якщо людина не стала на військовий облік

Кабінет Міністрів ухвалив новий Порядок ведення військового обліку. За задумом уряду стати на облік мають усі військовозобовʼязані українці. Як нові правила працюватимуть на практиці вивчав Forbes.

Порядок ведення військового обліку уряд ухвалив 30 грудня. Мета – цифровізувати процес та зібрати повну інформацію про наявні військові резерви в країні, каже співрозмовник із керівництва президентської партії «Слуга народу» на правах анонімності.

Згідно з документом, на роботу чи навчання військовозобовʼязаних можуть приймати після підтвердження, що вони стоять на військовому обліку. Держкомпанії та приватні підприємства мають вести облік військовозобовʼязаних працівників та подавати інформацію до центрів комплектування. А центри зайнятості та консульства – про безробітних та тих, хто перебуває за кордоном понад три місяці, відповідно.

На військовий облік мають ставати призовники з 16 років (у рік досягнення 17-річного віку) до 27 років.

Ще одна новація – облік буде вестися в повністю електронному форматі в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Військовозобовʼязані зможуть передавати дані до реєстру через застосунок «Дія». У застосунку має зʼявитися електронний військовий квиток.

На впровадження нового порядку держорганам та міністерствам дається шість місяців. До цього часу має зʼявитися й нова опція в «Дія», каже співрозмовник в ОП на правах анонімності.

Чому Кабмін вирішив змінити правила бронювання

Питання впорядкування військового обліку у владі обговорюють із перших місяців війни, кажуть два співрозмовники в Офісі президента (ОП), які попросили не згадувати їхні прізвища в цій статті. «Система не працювала належним чином, був чіткий сигнал від військового керівництва, що це потрібно змінювати», – каже співрозмовник в ОП. «Наприкінці минулого року це питання вже «наболіло», тому вирішили не тягнути та символічно запустити на початку року».

Чтайте також:  В українських школах можуть запровадити новий предмет

Зараз облік ведеться хаотично, немає координації між центрами комплектування, більшість особових справ військовозобовʼязаних зберігаються в паперовому вигляді, а частину документів, які були у військкоматах на тимчасово окупованих територіях, взагалі знищено, пояснює консультант ОП на правах анонімності. «Держава не розуміє, яка точна кількість військовозобовʼязаних у країні, з якими спеціальностями та який реальний резерв можна зібрати», – каже він.

Змінити систему обліку у владі намагалися протягом минулого року, згадує координатор руху адвокатів ЗСУ Євгенія Рябека. На початку липня Генеральний штаб хотів обмежити право військовозобовʼязаних залишати місце проживання без дозволу військкоматів. Рішення після хвилі критики в суспільстві скасував президент Володимир Зеленський, який вважав такі обмеження недоречними.

Восени у владі дискутували про військовий облік для жінок. Початковий перелік від Міністерства оборони включав 35 спеціальностей, але 10 листопада Верховна Рада ухвалила закон про добровільне взяття жінок на військовий облік. Виняток – жінки, які мають медичну спеціальність.

Новий документ деталізує всі процеси обліку, тому логічно, що від точкових рішень влада перейшла до більш ґрунтовного підходу, вважає Рябека.

Чи повʼязаний новий облік із необхідністю мобілізувати більше військовозобовʼязаних? В ОП запевняють, що таке завдання не стоїть. «Ці речі прямо не повʼязані. Головна мета – унормувати процес та зробити його цивілізованим», – каже співрозмовник в ОП.

Чтайте також:  Потрібен механізм для зарахування стажу вчителям, які наразі працюють за кордоном, - Ірина Верещук

Про те, що в Україні немає потреби в проведенні додаткової хвилі мобілізації, 6 грудня 2022 року заявив міністр оборони Олексій Резніков. «У нас достатньо сьогодні людей у Збройних Силах України й взагалі в секторі безпеки та оборони», – сказав він в ефірі національного телемарафону.

Як будуть працювати нові правила бронювання

Роботодавець має вести облік військовозобовʼязаних. «Ця норма не нова й існувала раніше, проте її належним чином не виконували», – пояснює адвокат юридичної компанії «Міллер» Андрій Новак.

Зараз Кабмін прописав більш чіткий алгоритм дій. Вести облік має HR-фахівець за додаткові обовʼязки йому мають нараховувати до 50% посадового окладу. Передавати дані про працівників до центрів комплектування мають раз на рік до 25 січня. Також на підприємствах на видному місці в загальнодоступних приміщеннях мають розмістити памʼятку про правила військового обліку, зазначається в тексті постанови Кабміну. Аналогічну памʼятку під розпис можуть видавати кожному працівнику, каже Рябека з руху адвокатів ЗСУ.

Перевіряти належність ведення обліку можуть представники центрів комплектування, каже Новак: «Вони можуть прийти на підприємство та перевірити інформацію».

За порушення ведення обліку на відповідну особу підприємства накладатимуть штраф у розмірі від 3400 до 5100 грн. А на працівника – від 1700 до 3400 грн.

Також роботодавець може видавати повістки працівникам, якщо таке розпорядження надійде від центрів комплектування, каже Рябека.

На роботу чи навчання військовозобовʼязаних можуть приймати після підтвердження, що вони стоять на військовому обліку. «Фактично роботодавець має перевірити наявність у військовозобовʼязаного військового квитка, в якому буде зазначено, що той стоїть на обліку», – каже Новак.

Чтайте також:  Не хочеш на роботу - плати за навчання сам: на українців чекає неприємний сюрприз

Ставати на військовий облік потрібно буде з 16 років. Цю норму розроблено для поліпшення планування, каже Рябека: «Така особа не буде підпадати під мобілізацію, йдеться виключно про облік та розуміння, який резерв країна матиме в майбутньому». Призвати на строкову службу не можуть раніше досягнення особою 18 років, підтверджує Новак.

Повернення військовозобовʼязаних з-за кордону. Під військовий облік можуть потрапити українці, які живуть за кордоном та стоять на консульському обліку. Це не стосується осіб, які виїхали менше, ніж на три місяці.

Дипломатичні установи мають повідомляти таких громадян про початок чергового призову та сприяти їх поверненню до України. Проте як саме буде реалізовано цей крок, у постанові Кабміну не прописано. «Можливо, консульства будуть проводити інформаційно-розʼяснювальну роботу, розсилати сповіщення про початок призову», – припускає Новак.

Рябека не виключає, що консульства на вимогу центрів комплектування зможуть видавати повістки.

Постанова спрощує облік жінок, які мають медичну чи фармацевтичну освіту. Вони можуть не ставати на облік та працевлаштуватися як невійськовозобов’язані до кінця 2026 року. Після завершення цього терміну на облік доведеться стати.

При цьому жінки, які будуть вступати до медичних закладів з цього року (коли нова постанова набула чинності), підпадають під військовий облік. Виші за два місяці до завершення навчання мають подати інформацію про них до центрів комплектування.

Джерело.


Повернутись вверх