facebook

Вихідні у січні 2023

Вихідні у січні 2023

Святкування Нового року та Різдва у прийдешньому 2023 році припадають на вихідні, але перенесення днів відпочинку на робочі дні скасовано через воєнний стан. Тому додаткових вихідних на новорічні свята в Україні не буде.

Адже, відповідно до закону Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану, до завершення воєнного стану в Україні скасовано всі вихідні на державні свята або перенесення вихідних на будні дні.

На практиці це означає, що офіційних святкових та неробочих днів в Україні немає. При цьому графік роботи та час відпочинку встановлює роботодавець. Тому, чи дотримуватися старих правил і не працювати в понеділок, або, якщо є необхідність, вивести людей 2 та 9 січня на роботу – кожен керівник підприємства чи фізособа-роботодавець вирішують наразі самостійно.

1 січня є офіційним вихідним в Україні. У 2022 році цей день припадає на неділю, і наступний понеділок мав би бути вихідним – однак 2 січня 2023 року буде робочим днем через скасування перенесень свят із оплатою праці як у звичайний робочий день.

7 січня, коли частина східних православних церков відзначає Різдво Христове (за юліанським календарем), так само припадає на вихідний – суботу. Однак понеділок, 9 січня, з тієї ж причини, буде робочим.

Чтайте також:  Студентам планують підвищити стипендію до мінімальної зарплати

Таку ж позицію підтверджує й Держпраці. Вона наголошує, що святкові дні не є вихідними і не переносяться на наступний день після святкового або неробочого. Тому 2 січня та 9 січня є звичайними робочими днями, які враховуються у нормі кількості робочих днів на рік.

Отже, в січні 2023 року в Україні буде 22 дні робочих дні і 9 вихідних:

  • 1 січня (неділя)
  • 7-8 січня (субота-неділя)
  • 14-15 січня (субота-неділя)
  • 17-18 грудня (субота-неділя)
  • 28-29 січня (субота-неділя)

Джерело.


Повернутись вверх