facebook

Освітні втрати школярів неймовірні

Альона Парфьонова: освітні втрати школярів неймовірні

Після Перемоги нас чекає переосмислення того, що 30 років мало загальну назву «українська школа»

Автор: Альона Парфьонова, співзасновниця ГО «Батьки SOS».

Ми завершили перший семестр 2022/23 навчального року – чесно кажучи, іноді мені не вірилось, що ми його розпочали.

Випробування для школяріи неймовірні – освітні втрати, на жаль, настільки ж неймовірні. Що нас очікує у 2023 році? Звісно, Перемога і переосмислення всього того, що 30 років мало загальну назву «українська школа».

Як би не хотілось зберегти уламки радянської педагогіки у вигляді покарання, напихування «невпихуємого», знання для оцінки, оцінки для середнього балу свідоцтва, щоденник для реалізації владних повноважень і т. ін. – війна жорстко нас усіх вчить емпатії, підтримки, допомоги, взаємодії.

І вчителька біля «Новуса» з ноутбуком, і викладач на фронті, який лекції проводить, і директор школи, який на фронті дає настанови колективу по скайпу, і педради по зуму, і батьки-волонтери, і діти, які збирають допомогу військовим – всі ми задля нашого майбутнього виживаємо і допомагаємо, і ми точно всі знаємо, що зміни невідворотні – іншого шляху немає.

Я знаю, що проблем у нас багато. Ми 8 років з вами шукаємо шляхи їх вирішення, і нам вдається, не все, але багато чого ми з вами змінили – змогли донести свою позицію, і нас почули.

Чтайте також:  Це вже було в 60-х роках. Лікарчук назвав "повним абсурдом" ідею закрити сільські школи і створити кампуси для дітей із сіл

Але зараз, напередодні нового року, 27 грудня 2022 року, скажу відверто, для мене питання ЗНО / НМТ – це критичне питання. Наголошую, 27 грудня 2022 року, і нічого не відомо про вступну кампанію 2023 року. Проєкти постанов, проєкти законів – різне усвідомлення, що таке освітній процес у підвалах та при свічках, і все – «глибоке занепокоєння ситуацією» – і все.

Категорично не сприймаю останні спроби МОН щодо проєктів про обов’язковий блок з 4-х предметів, про додатковий блок, про кілька днів, про зарахування оцінки з одного предмета за інший.

Адже через значне ускладнення навчального процесу у 2022 саме тестування вирішили зробити у спрощеній формі з трьох предметів, але через 10 місяців широкомасштабної війни, через незрозумілі для суспільства причини, чомусь у МОН вийшли з проєктом ускладнити НМТ, абсолютно не зважаючи на те, що ситуація не покращилась, і освітні втрати лише зростають.

Коротше, хотіла привітати зі святами, надихнути, але поки писала, зрозуміла, що невизначеність та політичні ігрища зі вступною кампанією 2023 року не надихають на святковий настрій…

Джерело.


Повернутись вверх