facebook

Престижність диплома не означає самореалізацію в майбутньому

Престижність диплома не означає самореалізацію в майбутньому

Інформує Всеосвіта.

Освіта — це передусім здобуті знання і вміння, які мають допомогти отримати гідну роботу та самореалізуватися у майбутньому. І зовсім не обов’язково для успішної самореалізації потрібна лише вища освіта.

В українському суспільстві, на жаль, здавна побутує стереотип, що диплом про вищу освіту відкриває двері до самореалізації та кар’єрного зростання. Чомусь люди переважно середнього чи літнього віку вважають, що вища освіта надасть більше можливостей при пошуку роботи.

Проте згідно з даними Державного центру зайнятості, станом на сьогодні попит на робітничі вакансії на ринку праці постійно зростає: зараз це понад 20 тисяч із 33 тисяч наявних вакансій. І така тенденція найближчими роками тільки посилиться, адже для відбудови країни після війни будуть потрібні робочі руки, повідомляє Профосвіта.

Рекрутингові агенції також підтверджують, що знайти роботу з робітничою професією значно легше. Вакансій для електрозварювальників, слюсарів, закрійників значно більше, ніж, наприклад, для юристів чи фінансистів.

Працевлаштування за фахом
Знайти роботу за спеціальністю значно простіше, якщо працювати під час навчання. І профтехосвіта зробила великий стрибок вперед після запровадження дуальної форми освіти. Учень отримує можливість поєднувати теоретичне навчання із практичними заняттями на базі профільного підприємства. Такі програми вигідні усім: учень отримує і знання, і можливість їх застосувати, навчальний заклад дає максимально повну програму, а у бізнесу є можливість найняти тих учнів, які себе найкраще зарекомендували.

Чтайте також:  "Проводьте час якісно". Три приклади з життя, які спростовують популярний метод виховання дітей

Згідно зі статистикою, 87% випускників закладів профтехосвіти з дуальною формою навчання знаходять роботу за фахом одразу після закінчення навчання. Для порівняння, менше половини випускників вишів працюють за спеціальністю.

Заробіток і перспективи
Сьогодні електрозварники чи слюсарі в Україні вже зараз отримують зарплатню не меншу, ніж журналісти, які працюють на стрічці новин. А зарплата кранівників чи машиністів спеціалізованих машин може сягати 25-35 тисяч гривень. Змагання за хороших спеціалістів у робітничих професіях не менше, ніж на ринку ІТ.

Престижність
Коли людину приймають на роботу, то, передусім, питають, що вона вміє робити. І неважливо, чи претендує вона на посаду оператора автоматичних установок, юриста, хірурга чи кухаря.

Отже, здобута освіта — це навички, знання та вміння, які людина отримала під час навчання й які їй знадобляться в майбутньому. Ось це і є та медаль, за яку потрібно боротися. Якщо ж людина обирає вищу освіту лише заради диплома — варто зекономити власний час і почати займатися тим, що до вподоби одразу.

Нагадаємо, міністр освіти і науки Сергій Шкарлет повідомив, що на профосвіту чекають модернізація та фундаментальні зміни. Йдеться про створення більш відкритої моделі управління профтехами з активним залученням роботодавців, громади та інших стейкхолдерів. Також планується удосконалення фінансового законодавства професійної освіти і розвиток компетенції та навичок менеджерів і педагогів профтехів.

Чтайте також:  Як прізвище впливає на оцінки в школі: несподівані результати дослідження

 

Джерело.


Повернутись вверх