facebook

Школи в Україні закривають без громадських обговорень: шквал обурень

Школи в Україні закривають без громадських обговорень: шквал обурень

Інформує Всеосвіта.

Закриття закладів освіти деякі департаменти освіти пояснюють так званою оптимізацією.

Батьки школярів у Запоріжжі обурені рішенням місцевого департаменту освіти, який не виносить закриття шкіл на громадське обговорення.

Про це повідомила місцева жителька Катерина Звєрєва.

Вона нагадала, що аналогічно ситуація із закриттям шкіл розгорталася у 2018 році. Проте тоді депутатам міської ради вдалося обґрунтувати необхідність зберегти декілька навчальних закладів.

Окрім того, департамент освіти у Запоріжжі у 2019 році також без погодження із громадськістю скасував безкоштовні сніданки у школах.

Батьки створили тоді петицію, яка набрала необхідну кількість голосів, і ми разом її відстоювали на депкомісіях, куди очільниця департаменту не з’являлась, — нагадує Звєрєва.

Вона наголошує, що демократія, прозорість і залученість громади до прийняття рішень — це коли громаді надають всю інформацію про важливі реформи до того, як вони приймаються, а також питають думки про ліквідацію школи чи лікарні.

Де громадські обговорення? Де моніторинг потреб в учнівських місцях оффлайн із урахуванням дітей ВПО і тих дітей, які повернуться після деокупації нашої області? Багатьом сім’ям із дітьми ВПО нікуди одразу повертатись, а садочки і школи знищені. Чи надалі у дітей будуть забирати та скорочувати за ініціативою чинуш?! Де ініціатива звільнитись від будівель територіальних відділів освіти, де обіцяна оптимізація? — звертається до Департаменту освіти Запорізької міської ради активістка.

Чтайте також:  За яких умов можна призупинити дію трудового договору?

Нижче під дописом Звєрєва тегнула Офіс президента України, Міністерство освіти і науки України, Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, аби урядовці звернули увагу на злочинні дії в Запоріжжі щодо дітей і закладів освіти. Проте наразі жодної відповіді від високопосадовців немає.

Як зазначалося раніше, міністр освіти і науки Сергій Шкарлет забув власні слова про неприпустимість реструктуризації закладів освіти до кінця війни. Будь-які зміни у тій сфері він називав освітнім мародерством. Так, під час засідання комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій 28 листопада Шкарлет повідомив народних депутатів, що всі об’єднання закладів вищої освіти за його каденції відбуваються виключно на добровільних умовах.

Проте на запитання народного депутата України, голови підкомітету з питань позашкільної освіти та освіти впродовж життя Романа Грищука щодо добровільності приєднання Української академії друкарства до Львівського національного університету ім. Івана Франка та чому проти даного об’єднання протестують викладачі та студенти УАД, профільний міністр відмовився відповідати.

Нагадаємо, викладачі та студенти Української академії друкарства (УАД) виступили з протестами і вимогою не реорганізовувати та не приєднувати єдиний виш видавничої справи до Львівського національного університету імені Івана Франка. У виші непокояться, що приєднання УАД до ЛНУ означає скорочення робітників академії та скорочення бюджетних місць для студентів. Особливе занепокоєння викликає те, що в УАД понад 75% спеціальностей не є спорідненими з ЛНУ.

Чтайте також:  "Це пережиток СРСР": у мережі виникла дискусія через пропозицію скасувати урок "Основи здоровʼя"

Джерело.


Повернутись вверх