facebook

Навчання без інтернету: думки вчителів і батьків

Навчання без інтернету: думки вчителів і батьків

Інформує Всеосвіта.

Ні у кого не викликав сумнівів негативний вплив відключення електроенергії на навчальний процес, ба більше — це питання було риторичним. Допоки міністр освіти і науки не зробив заяви щодо відсутності будь-яких незручностей для освітнього процесу під час блекаутів.

Після серії масованих російських ракетних обстрілів українці переконалися, що у випадку зникнення живлення в електромережі вимикаються абсолютно всі прилади. Звісно, смартфон і ноутбук можна підзарядити від повербанка, якщо батарея в ньому добре тримає заряд, замість звичного освітлення — ввімкнути ліхтарик або запалити свічку.

Учора під час увімкнення до ефіру національного телемарафону міністр освіти і науки Сергій Шкарлет заявив, що відключення електроенергії не надто критично впливає на освітній процес, адже вчителі вміють підлаштовуватися до будь-яких викликів.

За відсутності світла й інтернету вчителі «роздають» інтернет з мобільних телефонів на ноутбуки, у яких уже заряджені батареї, щоб безперешкодно провести уроки. Також застосовується чергування режимів синхронного та асинхронного навчання, — сказав профільний міністр.

Заява міністра викликала шквал коментарів освітян, батьків і самих школярів, адже стверджувати, що проблеми немає, вкрай безглуздо та недалекоглядно. Вчителі та батьки учнів наголошують, що відсутність електроенергії вдома можна якось пережити без суттєвих проблем, проте відсутність інтернету унеможливлює якісне продовження освітнього процесу.

Чтайте також:  На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого... Що сталося?

Окрім того, вчителі з батьками нагадують міністру освіти, що після ввімкнення мобільного пристрою (смартфона чи планшета) у режим «точки доступу» розряджається він набагато швидше.

І що робити зі зв’язком, адже вежі мобільних операторів підключені до загальної мережі країни. Отже, припинення постачання електричної енергії рано чи пізно призведе до вимкнення обладнання.

Зараз більшість компаній намагаються встановити потужні генератори та інші пристрої автономного живлення, проте:

їхній ресурс обмежений і працювати без перерви вони можуть зазвичай всього дві-три години. А навіть планові (віялові) відключення енергії в деяких областях вже досягають шести й більше годин, що вже говорити про екстрені (аварійні), коли світла не має кілька діб;

попит на таку техніку значно перевищує пропозицію, ціни дуже високі, а чекати постачання доводиться довго;

пристрої на сонячних батареях через негоду працюють з малою ефективністю, вітрогенератори — надто помітна ціль для ворогів, а для дизельних генераторів не вистачає пального.

Таким чином, віддалене навчання школярів за відсутності електроенергії становить велику проблему.

Поради щодо дистанційного навчання під час відсутності світла:

перегляд записаних уроків, коли електроенергію ввімкнуть. Домашні завдання можна зробити і переслати тоді ж, вчителі з розумінням ставляться до пов’язаних зі змушеними перервами затримок, бо в них і самих часто немає електроенергії та інтернету;

Чтайте також:  "Іноді ми помиляємося, це не кінець, не злись на себе". Відео, як тато заспокоює доньку-підлітка, розчулило мережу

узгодження навчального процесу з графіками відключень (зрозуміло, лише планових);

напрацювання матеріалу «наперед» за можливості. Є електроенергія — навчаємося, скільки можливо. Немає — повторюємо чи виконуємо домашні завдання.

Нагадаємо, освітяни вважають, що кожен день в умовах війни і блекауту — втрачений повноцінний доступ до освіти. Міністру освіти і науки потрібно не вдавати, що ситуація контрольована, а вже зараз формувати команду для фахової дискусії активних і не шаблонних педагогів, які знають проблематику на власному досвіді. Потрібно визначити позиції напрямів, за якими необхідно діяти, і публічно визнати серйозність ситуації, а не вдавати, що все гаразд.


Повернутись вверх