facebook

Лише українська та математика — обовʼязкові предмети НМТ: законопроєкт

Лише українська та математика — обовʼязкові предмети НМТ: законопроєкт

Інформує Всеосвіта.

У парламенті зареєстрували законопроєкт, згідно з яким пропонується зробити обовʼязковими предметами національного мультипредметного тесту (НМТ) лише українську мову та математику, а інші два предмети дозволити обирати учасникам НМТ на вибір.

Авторами законопроєкту є голова парламентського Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак і група народних депутатів.

Законопроєкт є альтернативним до урядового законопроекту, запропонованого МОН, щодо форми проведення НМТ у 2023 році.

Народні обранці пропонують законодавчо визначити, що кожен абітурієнт має скласти два тести НМТ.

Перший — із двох обов’язкових предметів (українська мова та математика).

Другий тест — із двох предметів за вибором:

  • перший предмет — на вибір історія України / одна з іноземних мов;
  • другий предмет — на вибір хімія / фізика / біологія / географія або історія України / іноземна мова (якщо їх не обрали як перший предмет).

На відміну від пропозиції, запропонованої МОН, яка передбачає проведення обов’язкового тесту з чотирьох предметів — української мови, математики, історії України та іноземної мови, альтернативним законопроєктом запропонована полегшена модель НМТ, що не передбачає обов’язкового складання історії або іноземної мови.

Пори те, що я завжди була за максимальне навчання, зараз, розуміючи умови війни, перебування у бомбосховищах і подекуди неможливість навчання навіть онлайн, вважаю, що важливо залишити для обов’язкового тестування меншу кількість навчальних предметів, натомість більше дати за вибором учасників тестування, — наголошує співавторка законопроєкту Наталія Піпа.

Нагадаємо, через аварійні відключення електроенергії внаслідок ракетних обстрілів росією критичної інфраструктури українські школярі вимушені здобувати освіту в темряві. Багатьох батьків цікавить питання, як допомогти дитині продовжувати навчатися в умовах відсутності світла. Спеціалісти Державної служби якості освіти України (ДСЯО) дали кілька рекомендацій, як ефективно налагодити процес навчання. Основна рекомендація ДСЯО стосується чергування режимів синхронного та асинхронного навчання.

Чтайте також:  Зростуть зарплати вчителів: на скільки варто очікувати підвищення освітянам...

Джерело.


Повернутись вверх