facebook

Оцінка в школі часто ніяк не пов’язана зі знаннями — Терентьєв

Оцінка в школі часто ніяк не пов’язана зі знаннями — Терентьєв

Інформує Всеосвіта.

У школі дитина має отримувати знання, розвиватися та виховуватися, а не заробляти оцінки.

Більшість батьків вважають, що успішні оцінки в школі є запорукою ґрунтовного засвоєння матеріалу і, відповідно, знань предмета.

Але система оцінок не просто далека від ідеалу, а шкідлива, відірвана від життя. Адже в дорослому житті не існує одного критерія для всіх, і ми, чи то в роботі, чи то поза нею враховуємо особисті відмінності. Оцінка не може цього зробити, вважає засновник Християнської альтернативної школи «Світло» Сергій Терентьєв.

Він пояснює, що оцінка шкідлива ще й тим, що хтось десь вирішив, що дитина за місяць має знати щось, і ніхто не звертає уваги на ситуацію чи особливості дитини.

Батьки, ну от скажіть, нащо вам оцінки? Ну, крім похвалитись у барі перед друзями і колегами «здобутками» своєї дитини. Так легше? Поставив 5-8-12 — і все зрозуміло, хоча що саме зрозуміло? — задається питанням освітянин.

На його думку, оцінки вчать знайти метод, аби їх отримати, і дуже часто це ніяк не пов’язано зі знаннями.

Терентьєв вважає, що оцінка в школі — це штучний інструмент, з яким ніхто не хоче розібратись і якого не існує в дорослому житті. Вона мала б бути способом комунікації, бо отримати «2» — це ж не проблема, бо це свідчить лише про те, що учень в цей час не показав якийсь рівень знань.

Чтайте також:  Що відбувається з підвищенням зарплат вчителям: офіційна відповідь МОН

У суспільстві часто це — кліше, яке хтось отримує, і ми створюємо касти: відмінників, трійочників тощо. Пригадайте студентське: спочатку ти працюєш на заліковку, потім вона на тебе.

На думку освітянина, оцінка — дуже суб’єктивна й абстрактна річ.

Я противник оцінок. Формувальне оцінювання з НУШу в цілому не погане, але, як і сам НУШ, — вмерло, так і не народившись, бо ніхто не доніс його до широкого кола вчителів і батьків. І щодо мотивації. Цінність самодетермінації (коли я є джерелом активності), значущі стосунки з дорослим (учителем) і відчуття власної компетенції — ось три стовпи мотивації. І оцінка сюди ну ніяк не клеїться. Не мучте дітей і себе тими оцінками. Не треба їх вимагати і на них звертати увагу. А от отримані знання та вміння, поступ у розвитку — ось це нехай нас всіх мотивує, — зауважує Терентьєв.

Нагадаємо, під час змішаного навчання в умовах, коли школярі перебувають у різних форматах навчання, учителеві доведиться протягом дня працювати у різних формах, через що навантаження на освітянина збільшується. В умовах воєнного стану перед вчителями сьогодні стоїть завдання зробити освітній процес безпечним, але не втративши якості.

Чтайте також:  Це вже було в 60-х роках. Лікарчук назвав "повним абсурдом" ідею закрити сільські школи і створити кампуси для дітей із сіл

Джерело.


Повернутись вверх