facebook

Освітня субвенція у 2023 році зменшиться на 10%

Освітня субвенція у 2023 році зменшиться на 10%

Передбачена на наступний рік освітня субвенція складе 87 мільярдів гривень, тобто на 10% менше, ніж уточнений план 2022 року.

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомив заступник міністра фінансів Роман Єрмоличев.

Пряма мова:

Щодо освітньої субвенції, на яку зазвичай припадає левова частка видатків на галузь, розумію, що питання украй чутливе, бо стосується кожного педагогічного працівника. Якщо спрощено ‒ це ресурс для їхньої зарплатні. Передбачена на наступний рік субвенція і справді “скромніша” за цьогорічну. 87 мільярдів гривень, тобто на 10% менше, ніж уточнений план 2022 року. Та водночас побоювання, що грошей не вистачить і вчительські зарплати доведеться скорочувати, безпідставні.

Поясню. Аналізуючи практику освоєння й розподілу субвенції, бачимо, що ці кошти ніколи повністю не витрачаються, частина осідає на рахунках. Ні, гроші не розкрадаються і не зникають деінде. Річ у тім, що формула освітньої субвенції передбачає стимулювання якісної мережі шкільних закладів. Сформувавши таке якісне й оптимізоване освітнє середовище, деякі громади можуть заощаджувати частину наданих державою грошей і накопичують перехідні залишки, щоб у наступні роки витрачати їх на оновлення матеріально-технічної бази.

За звичайних обставин Мінфін з розумінням до цього ставиться й підтримує відповідні ініціативи. Але в умовах війни ми, на жаль, не можемо дозволити, щоб в країні 5-6 мільярдів гривень щороку лежали без руху на рахунках місцевих бюджетів. Хочемо, щоб ці кошти працювали передовсім у сфері освіти.

Чтайте також:  Предметів стане менше, репетиторів – теж. Стало відомо нові подробиці реформи старшої школи в Україні

Для розуміння: станом на 1 листопада неосвоєні залишки субвенції сягали 8,1 мільярда гривень, водночас за поточний рік вони збільшилися на 2,5 мільярда.

Джерело.


Повернутись вверх