facebook

Виклики змішаного навчання: навантаження на вчителів

Виклики змішаного навчання: навантаження на вчителів

Інформує Всеосвіта.

Під час змішаного навчання в умовах, коли школярі перебувають у різних форматах навчання, учителеві доведиться протягом дня працювати у різних формах, через що навантаження на освітянина збільшується.

Останні три роки — час викликів для освіти в Україні. Спочатку пандемія коронавірусу, а нині повномасштабна війна через воєнну агресію росії суттєво обмежили можливість дітей фізично відвідувати школу і тим самим підштовхнули освітян до пошуку нових форм і форматів навчання.

Перед вчителями сьогодні стоїть завдання зробити освітній процес безпечним, не втративши якості, повідомляють фахівці Педради.

Згідно з результатами дослідження, проведеного Державною службою якості освіти спільно із проєктом «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe), недоліками дистанційки, що впливають на результати навчання, педагоги назвали:

  • відсутність живого спілкування;
  • невміння дітей самостійно вчитися.

Брак повноцінних дистанційних курсів на платформах шкіл також негативно позначається на якості навчальних результатів, оскільки основним видом діяльності залишається синхронне навчання (зум-уроки), тоді як асинхронне навчання (самостійна робота) — без належного педагогічного супроводу.

У загальному розумінні змішане навчання — освітній процес, за якого частина пізнавальної діяльності учнів відбувається на уроці під безпосереднім керівництвом учителя, а інша — у самостійній роботі з електронними ресурсами.

Чтайте також:  Коли почнуться і закінчаться літні канікули в українських школах

Щодо розподілу навчального навантаження вчителів
Під час змішаного навчання варто врахувати, що кожен учитель працюватиме як у режимі очного, так і дистанційного навчання. В умовах, коли різні класи перебувають у різних форматах навчання, учителеві доведеться також протягом дня працювати у різних форматах. Це досить важко та потребує адаптації. Тому за можливості варто максимально врахувати різні формати навчання та черговість участі в них учнів під час розподілу навантаження педагогів. Слід також розподілити максимально години в класах, які навчатимуться в один період часу в одному форматі.

Адаптація розкладу уроків

Створення розкладу уроків для змішаного навчання не означає створення розкладу для звичайного формату. Перший чинник, який треба враховувати, — поєднання очного та дистанційного навчання.

Під час розробки розкладу уроків у дистанційному режимі можливий варіант планування окремо синхронної та асинхронної частин уроків. Якщо такий розподіл не відбувається, важливо наголошувати вчителям, що тривалість синхронного проведення онлайн-уроків не має перевищувати норм, встановлених санітарним регламентом. Тобто вчителі частину уроку проводять синхронно, а решту часу організовують асинхронну роботу учнів.

Адаптація календарно-тематичного планування вчителів

Під час змішаного навчання календарно-тематичне планування має бути гнучким. З огляду на це варто розробляти КТП на два місяці або використовувати рамковий календарно-тематичний план (розроблений авторами програм та підручників) з подальшою його адаптацією під змішане навчання.

Чтайте також:  Змішалися зуби, пальці та діти. Завдання з математики для 4 класу спантеличило українців

Під час розроблення КТП, перш за все, слід враховувати модель навчання, за якою працює школа та конкретний клас, із яким працює вчитель. Наприклад, якщо школа працює за моделлю чергування очного та дистанційного навчання один через два, варто розбити зміст навчального предмета на певні тритижневі цикли, визначити пріоритетні теми та види діяльності у цих циклах, які можна перемістити на тиждень очного навчання.

Доречно також під час розроблення КТП зарезервувати 20% навчального часу та використати його найбільш оптимально з урахуванням поточної ситуації.

Нагадаємо, під час повномасштабної війни Міносвіти дозволило вчителям, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, не проводити уроки онлайн, бо це для них небезпечно. Проте якщо дитина на окупованій території хоче вчитися онлайн в українській школі, її батьки мають зробити скрін власноручно написаної заяви про зарахування в школу, яку потрібно передати класному керівнику. Тому питання безпеки навчання шолярів на ТОТ досі актуальне, але жодних ознак, що воно вирішується, немає.

Джерело.


Повернутись вверх