facebook

Залучення вчителів до роботи у пунктах незламності незаконне — омбудсмен

Залучення вчителів до роботи у пунктах незламності незаконне — омбудсмен

Інформує Всеосвіта.

До Офісу освітнього омбудсмена надходять запитання від працівників закладів освіти щодо їхнього залучення до роботи пунктів поза межами їхньої компетенції.

Служба освітнього омбудсмена отримує непоодинокі звернення від працівників закладів освіти, яких залучають до роботи із забезпечення діяльності пунктів незламності. Є випадки, коли директорів шкіл призначають керівниками пунктів.

Про це повідомляє Служба освітнього омбудсмена.

На мою думку, варто призначати керівниками пунктів представників органів місцевого самоврядування, які мають змогу організовувати роботу пункту із залученням фахівців, швидко ініціювати закупівлі на рівні місцевої влади, залучати правоохоронні органи до роботи, ініціювати залучення працівників інших галузей до роботи в пунктах, — зазначає омбудсмен Сергій Горбачов.

Він наголошує, що першочерговим завданням керівників закладів освіти є забезпечення безпеки усіх учасників освітнього процесу, організація освітнього процесу в надскладних умовах, утримання будівель та укриття.

У зв’язку з тим, що пункти незламності мають працювати цілодобово, тобто працівники мають чергувати в будівлі вночі, для організації роботи пункту в будь-якому приміщенні, що належить до комунальної або державної форми власності, потрібно видання відповідного наказу чи розпорядження військовою адміністрацією. Без наказу залучення працівників до чергування в пункті не є законним.

Чтайте також:  На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

Відомо, що у Порядку залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану місцеві держадміністрації, органи місцевого самоврядування або військові адміністрації приймають рішення про запровадження трудової повинності та залучення працездатних осіб до виконання суспільно корисних робіт (пункт 4 Порядку).

Із кожною з зазначених осіб укладається строковий трудовий договір. За працівниками, залученими до виконання суспільно корисних робіт, на час виконання таких робіт зберігається попереднє місце роботи (посада).

Працівникам функціонуючих в умовах воєнного стану підприємств за виконання суспільно корисних робіт забезпечується оплата відповідно до умов оплати праці, встановлених за професією (посадою), на яку їх зараховано, і розмір такої оплати не може бути нижчим від розміру середньої заробітної плати за основним місцем роботи.

Фінансування суспільно корисних робіт здійснюється за кошти замовника або коштів місцевих держадміністрацій або благодійних внесків чи пожертвувань, або інших джерел, не заборонених законодавством.

Попереду три важкі зимові місяці, і передбачається, що робота пунктів незламності триватиме увесь цей час, у тому числі й уночі. Тому необхідно визначити, чи можливо — і на яких підставах — залучати необхідних працівників до забезпечення діяльності пунктів незламності. Офіс освітнього омбудсмена закликає органи влади видати доручення чи розпорядження (або інший необхідний документ) про організацію пунктів незламності в кожній територіальній одиниці, якщо це не було зроблено, — наголошує омбудсмен.

На основі цих документів військові адміністрації та органи місцевого самоврядування мають видати власні розпорядження, у яких повинні зазначити:

  • перелік пунктів та їхній режим роботи;
  • порядок забезпечення необхідним;
  • ініціювати закупівлю товарів і послуг;
  • порядок залучення працівників до роботи пунктів;
  • охорону пунктів;
  • інші питання.

Зрозуміло, що воєнний стан передбачає певні обмеження прав громадян, але ці обмеження у правовій державі мають ухвалюватися та запроваджуватися виключно у законний спосіб, із виданням усіх необхідних документів. Це повною мірою стосується й організації пунктів незламності у закладах освіти.

Нагадаємо, попри те, що по всій країні задля допомоги громадянам влада відкрила сотні пунктів незламності, немає жодних нормативних документів та офіційних роз’яснень, які регламентують їхнє функціонування у закладах освіти.

Джерело.


Повернутись вверх