facebook

Як залучити батьків у навчання дітей: методичні рекомендації

Як залучити батьків у навчання дітей: методичні рекомендації

Інформує Всеосвіта.

Від взаємодії учасників освітнього процесу та залученості батьків до навчання дітей у школі залежить подальший результат якості рівня освіти.

Вторгнення російських військ на територію України порушило право на освіту мільйонів українських дітей. Попри все, заклади освіти працюють і намагаються відновити роботу, де це можливо.

Усвідомлюємо всю небезпеку від нападу росіян і від їхніх ракет. Свідомі, що не можемо усунути цю небезпеку, але ми можемо зменшити ризики через створення відповідних умов і привітної атмосфери для взаємодії учасників освітнього процесу як під час очного навчання, так і дистанційного, — зауважують фахівці Українського інституту розвитку та освіти (УІРО).

Саме з цією метою розроблено «Методичні рекомендації для закладів освіти щодо створення відповідних умов і привітної атмосфери для взаємодії учасників освітнього процесу і збільшення залученості батьків та опікунів».

У рекомендаціях представлено ключові напрями створення таких умов:

  • налагодження ефективної комунікації між усіма учасниками освітнього процесу;
  • створення та забезпечення комфортного фізичного та психологічного середовища;
  • розвиток демократичних цінностей і виховання поваги до різноманітності.

Упорядники рекомендацій акцентували увагу на залученості батьків/законних представників до освітнього процесу як в умовах воєнного, так і післявоєнного стану.

Ефективна комунікація лежить в основі міцної взаємодії між усіма учасниками освітнього процесу. Це не просто обмін інформацією, а розуміння емоцій і намірів осіб, що спілкуються. Важливо не тільки вміти чітко передати повідомлення, але і вміти слухати так, щоб розуміти повний зміст того, про що йде мова. Особа має відчувати, що її слухають і розуміють, — йдеться у рекомендаціях.

Спільнa рoбoтa закладу освіти і сім’ї як в умовах воєнного стану, так і післявоєнного має ґрунтуватися на ocнoвних пoлoженнях, що визнaчaють зміcт, oргaнізaцію та метoдику цієї рoбoти, a саме:

  • єдність вимог у роботі закладу освіти і сім’ї з питань навчання, виховання і розвитку дітей;
  • взаємна довіра між педагогами та бaтькaми;
  • взaємoдoпoмoгa у спільній роботі;
  • вивчення кращого досвіду сімейного виховання та пропаганда його серед широкого кола батьків;
  • викoриcтaння в роботі закладу освіти позитивних методів сімейного вихoвaння;
  • викoриcтaння різноманітних форм і методів роботи із сім’єю.
Чтайте також:  Давайте припинимо вже у школі займатися імітацією навчання!

Методичні рекомендації можна завантажити за посиланням.

Нагадаємо, попри війну та ракетний терор росіян, вчителі з батьками за допомогою цікавих новорічних квестів мають змогу захопливо та святково провести новорічну вечірку в школі чи вдома. Для проведення новорічних заходів із школярами освітня платформа «Всеосвіта» розробила захопливі квести, які зацікавлять усіх учасників освітнього процесу для проведення спільного дозвілля.

Джерело.


Повернутись вверх