facebook

Шкільні олімпіади — лише дистанційно: безпека освіти

Шкільні олімпіади — лише дистанційно: безпека освіти

Інформує Всеосвіта.

Аби надати можливість кожному учню спробувати свої сили, деякі адміністрації прийняли рішення про проведення олімпіад у віддаленому форматі.

Попри дію воєнного часу, Міністерство освіти і науки анонсувало проведення шкільних предметних олімпіад у звичні терміни. Відповідний наказ МОН підписав міністр освіти Сергій Шкарлет. Проте серед самих вчителів і батьків учнів виникли доречні дискусії щодо безпечності та доцільності їхнього проведення, враховуючи щоденний ракетний терор країни-терориста росії.

Не чекаючи на вказівку зверху, на Рівненщині влада вирішила дозволити проведення шкільних олімпіад у віддаленому режимі.

Про це повідомила пресслужба обласної військової адміністрації.

Серед аргументів проти проведення олімпіад були:

  • потенційна небезпека для дітей, якщо олімпіади проводитимуть наживо;
  • дистанційний формат — прозорість виконання.

Проте серед аргументів за виступили:

  • потужна мотивація розвиватись у своєму напрямку для обдарованих дітей;
  • розвиток юних талантів не можна ставити на паузу під час війни.

Олімпіади Україні потрібні, але в новому форматі й без примусу. Освіта — основа держави, без якої нічого не буде. Ми зобов’язані дати можливість кожному талановитому учню спробувати свої сили. Саме тому, порадившись, було прийняте рішення про проведення олімпіади в онлайновому форматі, — повідомив куратор галузі освіти, перший заступник начальника ОВА Сергій Подолін.

Підключитися до олімпіади можна буде як у школі, так і у власній оселі.

Можна було б нічого не робити, але діти хочуть змагатись, демонструвати свої знання, і ми не маємо права їм в цьому відмовити. Олімпіада у дистанційному режимі — це і свідомість, і організаційність, і,певною мірою, зміна філософії, дитина має бути свідома, що вона виконує завдання самостійно, — вважає керівник обласного департаменту освіти і науки Петро Коржевський.

Він додав, що тепер всі олімпіади — від рівня шкільної та до обласного рівня — будуть проводитись дистанційно.

Я припускаю, що і на національному рівні вони також будуть проводитись у дистанційному форматі, — повідомив Коржевський.

За даними пресслужби військової адміністрації Рівненщини, з енергетиками додатково узгодили графіки відключення світла у період, коли проходитимуть олімпіади. А також тривалість написання, алгоритм надходження завдань і дії учасників під час повітряної тривоги — якщо постане загроза, то всі учасники мають спуститися в сховище, а олімпіаду продовжать після відбою.

Перша олімпіада на Рівненщині пройде 15 листопада — економіка. Завершать їх 26 грудня олімпіадою з французької мови.

Нагадаємо, Служба освітнього омбудсмена зверталася після рішення Міносвіти до вчителів і батьків із проханням висловити власну думку щодо проведення учнівських олімпіад. Омбудсмен нагадує, що частина учнів досі залишається за кордоном, водночас у частині областей із питань безпеки та на тимчасово окупованих територіях неможливо забезпечити проведення олімпіад. А це породжує нерівність серед здобувачів освіти щодо права на участь у таких олімпіадах і турнірах.

Чтайте також:  «Заклад освіти - не богадільня», - відомий освітянин ЗА введення штрафів за негідну поведінку дітей у школі

Джерело.


Повернутись вверх