facebook

Як навчати, коли щодня вимикають світло: 8 хитриків від досвідчених вчителів

Як навчати, коли щодня вимикають світло: 8 хитриків від досвідчених вчителів

Українців просять готуватися до зими, найскладнішої за всю історію незалежності країни. Ми мусимо вчитися налагоджувати побут, підлаштовуючись під відключення світла та вже зараз розробити дієвий план навчання українських школярів. Ситуацію ускладнює те, що генератори є в мізерній частині шкіл, а світло у вчителів та учнів, які навчають та навчаються онлайн, вимикають несинхронно. На жаль, у таких випадках відповідальність за опанування нового матеріалу дітьми лягає найчастіше на батьківські плечі. А якість знань різко знижується. То які методи взаємодії учень-учитель в умовах SOS – найефективніші? Розбираємось разом із експертами.

Максим Рудич,
вчитель біології у «Гімназії А+», автор підручників із біології, телеведучий

Що нам допоможе:

  • Ментальні карти
  • Навчальні платформи
  • Соцмережі
  • Дослідження поза класом

Ментальна карта (мапа думок)
Щоб допомогти учням швидко наздогнати й пригадати матеріал «втраченого» уроку, пропоную на початку наступного уроку намалювати ментальну карту або мапу думок тієї теми, що «вислизнула». Дітям це дуже подобається – вони обожнюють «анімувати» свої конспекти. Добре, якщо ваші учні робитимуть ментальні мапи різнокольоровими фломастерами та олівцями – за кольором малюнків ви зможете навіть визначити «температуру настрою» конкретної дитини.

Оберіть головну теми ментальної карти.

  • Від цієї теми відведіть кілька ліній – це додаткові підтеми, що стосуються основної (дивіться малюнок нижче).
  • Взаємодійте з дітьми напряму ✔️ Окрім того, що вони малюють карту собі в зошит, вони активно висловлюють ідеї та здогадки. «А що ми запишемо тут?», «А як ми поєднаємо ці причинно-наслідкові зв’язки?» Кожна відведена вами стрілочка та пошук варіанту правильної нотатки = групова робота вашого класу.

Ось приклад створення ментальної карти та додаткових компетентнісних завдань із підручника біології 8 клас (автори К.Задорожний, М.Рудич):

Чтайте також:  Яку зарплату отримує учитель без стажу

Малювання такої «мапи думок» дуже швидко активізує освітню діяльність, – діти в момент включаються в активне думання, мислять через призму власного досвіду. А ще ця активність допомагає розвивати критичне мислення й базується на компетентнісному підході. Такі ментальні карти можна створювати на будь-яких уроках і навіть на будь-якому його етапі.

Захопливі дослідження поза класом
Люблю розбурхувати жагу дітей до самостійного дослідження, пропонуючи творчі активності. Як приклад – «Зоологічна екскурсія супермаркетом», «Ботанічна екскурсія супермаркетом». Прошу учнів під час магазинних закупів відшукати тварин або рослини, яких людина використовує в їжу. Під час міні-дослідження діти відповідають на запитання: «Компонентами якої їжі можуть бути ті чи інші тварини чи рослини?», «Яка енергетична цінність тієї чи іншої їжі? Що корисніше – м’ясо чи ковбаса? Скільки білків, жирів та вуглеводів містить страва?»

Також раджу батькам придбати електронні конструктори – такі, що не потребують живлення з розетки, а достатньо батарейок. Під час складання схем дитина вивчить чимало важливого в темі «Електрика» та розширить сферу природничих компетентностей на новому рівні критичного мислення.

Власна платформа школи з матеріалами для всіх уроків
Школам життєво необхідно створити спеціальні платформи, де зберігатимуться всі матеріали, відеоуроки, пропонована література, учбові медіафайли для всіх уроків. Найпростіша із таких платформ – Classroom. Щойно вмикається світло, ваші учні можуть опрацювати тему. Вчителю достатньо дати посилання на потрібні матеріали.

Від «Освіторії»:

З’явилась нова платформа для вчителів, учнів і батьків

2 листопада в Україні запрацювала надзвичайно помічна для вчителів, батьків і учнів платформа Навчайте: де б ви не були. Тут можна створити обліковий запис Google Workspace for Education та отримати безкоштовний набір онлайн-інструментів, що значно полегшать вашу викладацьку працю. Наприклад, тут ви зможете записувати свої відеоуроки, які ваші учні та студенти зможуть переглядати коли завгодно. Також платформа допоможе учням самостійно знаходити навчальний контент на Youtube.

Чтайте також:  "Інакше діти виїдуть разом із батьками". У МОН назвали мету №1 у школах Харкова, Одеси, Запоріжжя, Дніпра і Миколаєва

Зверніть увагу й на сервіс «Завдання»: це інструмент для систем управління навчанням, що дозволяє викладачам ще простіше і швидше давати завдання, перевіряти і оцінювати роботи учнів.

Соціальна мережа для зв’язку з учнями
Ми маємо спільний із учнями чат у Viber, куди я надсилаю цікавинки до того чи іншого «втраченого» уроку чи теми. Наприклад, наша тема – «Кровоносна система». В наш чат я надсилаю 3D-анімації, різні короткі відео. І хоча такий контент у нас заведено переглядати за власним бажанням, фактор зацікавлення найчастіше перемагає!

Цікавинки з MozaBook, що корелюються з темою уроку
Я прошу своїх учнів завантажити в телефони або планшети безкоштовний застосунок MozaBook. Він працює навіть без підключення до інтернету. І коли вимикається світло – мої учні вже знають, що можна цікавенького передивитись у цей момент (цифрові уроки, 3D презентації, анімації). Звісно, ці матеріали з MozaBook мають корелюватись із темами вашого уроку.

Наталія Зима,
вчителька хімії ліцею м. Хмельницького імені Артема Мазура, фіналістка Global Teacher Prize Ukraine 2020, координаторка проєкту «Школа Здорового глуЗду»

Що нам допоможе:

  • Перевернутий клас
  • ВШО
  • Форма зворотного зв’язку
  • Тестування без обмеження часу

– Світло у нашому навчальному закладі вимикають не за графіком – і це найжахливіше: розклад заздалегідь не вибудуєш, – розповідає освітняка з Хмельницького Наталія Зима. – Бачу, що діти перебувають у сильному стресі. Але не «скидаємо» навчання на батьків, – намагаємося наших школярів підтримати морально та даємо їм реальні знання, вміння та навички. І ось що допомагає зробити навчання з надолуження знань цікавим.

Чтайте також:  "Які вазони треба ставити на підвіконня?" Колишній очільник УЦОЯО назвав сертифікацію вчителів "ганебним шоу"

Метод «Перевернутий клас» + форма зворотного зв’язку
Ідея «Перевернутого класу» дуже помічна, коли урок пропущено, а вчителю важливо, щоб цю тему діти не пропустили повз вуха, а засвоїли якісно. Можна діяти за планом:

Дати учням посилання на відео з платформи ВШО або зроблений особисто вами урок. Важливо: мають бути короткі та аргументовані відеопояснення.
Підготувати практичні завдання до тієї теми, яку учні опрацювали вдома. А вже на наступному уроці учні продемонструють, що засвоїли, та знайдуть практичне застосування отриманій інформації.
Надішліть своїм учням форму зворотного зв’язку в Google-формі. Попросіть написати в ній всі запитання, які виникають у них під час перегляду навчального відео, опрацювання конспекту. Під час наступного уроку опрацюйте ці питання разом із класом. Коли ваші учні навчаться ставити запитання – навчання вийде на новий рівень.
Від «Освіторії»

Спробуйте провести різні види перевернутого уроку:

  • типовий (теорія — вдома, практикум — у класі);
  • дискусійний (теорія — вдома, дискусія — у класі);
  • груповий (теорія — у групі, практикум — кожен учень окремо);

Тестування за відсутності світла: час «контрольної» обирає сам учень
Якщо вчитель дає учням завдання для контролю, а в процесі перевірки вимикається світло, – діти починають панікувати. Саме тому я рекомендую спробувати провести тестування на платформі Classtime, де є функція проходження тесту в будь-який зручний для дитини час – наприклад, не з 10-00 до 10-20, а 20 хвилин протягом дня в обраний учнем часовий проміжок.

Джерело.


Повернутись вверх