facebook

Зменшення видатків на освіту — відсутність зарплати вчителів

Зменшення видатків на освіту — відсутність зарплати вчителів

Інформує Всеосвіта.

Видатків у проєкті Держбюджету-2023 не вистачить для оплати праці педагогічних працівників закладів освіти, оскільки оплата праці зростає у зв’язку з запровадженням змішаної чи дистанційної форми навчання.

Низка народних депутатів закликають парламент не знижувати видатки на освіту у Бюджеті-2023.

Про це повідомила голова комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики, нардепка з фракції «Європейська Солідарність» Ніна Южаніна.

До народних депутатів і керівництва парламенту звернулася профспілка працівників освіти і науки. До речі, вперше бачу саме від них такий документ. Вказують про те, що видатки на освіту в бюджеті-2023 заплановано в обсязі 155,0 млрд грн проти 185,6 млрд грн у 2022 році (на 30,6 млрд грн менше). На виплату заробітної плати педагогічним працівникам закладів освіти на 2023 рік враховано освітню субвенцію в обсязі 87,516 млрд грн проти 108,044 млрд грн у 2022 році (на 20,5 млрд грн менше), — зауважує Южаніна.

Вона наголошує, що зазначених видатків буде вкрай недостатньо для оплати праці педагогічних працівників закладів освіти, оскільки потреби фонду оплати праці зростають у зв’язку з запровадженням змішаної форми освітнього процесу.

Чтайте також:  "Спочатку дітей вчать за планшетами, а потім дивуються, що вони не можуть переказати кілька абзаців": психолог пояснив шкоду ґаджетів...

Вчителі змушені викладати навчальні предмети учням одного й того самого класу, які навчаються очно, відвідуючи школи, а також тим, які навчаються дистанційно, та витрачають для цього додатково робочий час, — пояснює народна депутатка.

Звісно, що під час війни, яку веде росія, українські батьки обрали для своїх дітей ту чи іншу форму навчання.

Усвідомте, що вчителі забезпечують його понаднормово за меншу зарплату, ніж була до війни. Не кажучи вже, що відповідальність за безпеку дітей під час повітряної тривоги, якщо вони знаходяться на території освітнього закладу, покладено на вчителів, — акцентує Южаніна.

Вона зауважила, що, безсумнівно, безпека — у пріоритеті. Але освіта, мова, мова освіти — мають значення. І це доводять, у тому числі, дії ворога на тимчасово окупованих територіях.

Нардепка запропонувала уряду, замість скорочення видатків на освіту, скоротити державні видатки.

Цією статтею витрат досі ніхто серйозно не займався. Якщо вже не планується збільшувати видатки на освіту, то потрібно їх хоча б не зменшувати. Це надважливо, — резюмує Ніна Южаніна.

Як відомо, у проєкті Держбюджету-2023 на загальнонаціональний український телемарафон «Єдині новини» уряд планує витратити приблизно 600 мільйонів гривень.

535 мільйонів гривень — «Виробництво та трансляція телерадіопрограм для державних потреб, збирання, обробка та розповсюдження офіційної інформаційної продукції, фінансова підтримка системи державного іномовлення України». 73 млн грн — «Висвітлення діяльності Верховної Ради України через засоби телебачення і радіомовлення та фінансова підтримка видання газети «Голос України», — повідомив нардеп Ярослав Железняк.

Чтайте також:  9 років школи - і в ПТУ: 11 класів скасовують, як тепер навчатимуться наші діти

Окрім того, 89 млрд гривень із Держбюджету-2023 уряд виділяє на «Велике будівництво».

Нагадаємо, через змішану форму навчання визначених у проєкті Держбюджету-2023 видатків буде недостатньо для оплати праці вчителів, оскільки освітяни змушені викладати навчальні предмети учням одного й того самого класу, які навчаються очно та дистанційно, та витрачають для цього додатково робочий час.

Джерело.


Повернутись вверх