facebook

Освітній омбудсмен пропонує збільшити зимові канікули та довше вчитися влітку

Освітній омбудсмен пропонує збільшити зимові канікули та довше вчитися влітку

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов пропонує закладам освіти перенести частину навчання зі складних зимових місяців на літо.

Про це йдеться в повідомленні на сайті освітнього омбудсмена.

2022–2023 навчальний рік, не зважаючи на воєнний стан, триває з 1 вересня 2022 року до 30 червня 2023 року, як і будь-який навчальний рік (Постанова Кабінету Міністрів України від 24 червня 2022 р. № 711 “Про початок навчального року під час дії правового режиму воєнного стану в Україні”)

Проте, як зазначають на сайті освітнього омбудсмена, через війну діти мали перерви в навчанні та освітні втрати через переїзди, перебування на тимчасово окупованих територіях, відсутність інтернету та гаджетів тощо.

З огляду на те, що заклади освіти мають автономію та самостійно визначають структуру і тривалість навчального року на педагогічній раді, освітній омбудсмен запрошує до дискусії про перенесення частини навчання зі складних зимових місяців на літо Це, на його думку,  дасть змогу реалізувати права дітей на освіту.
Перенесення канікул
Щоб “ущільнити” освітній процес, місцева влада та заклади освіти ухвалюють рішення про перенесення осінніх канікул. Деякі заклади навчаються 6 днів на тиждень, щоби зменшити перерви в навчанні через можливі відключення світла чи опалення взимку.

Чтайте також:  З якими викликами зіштовхнулася спеціальна освіта в Україні: що кажуть вчителі та які плани змін є в МОН

Такі рішення дадуть змогу закладам мати три тижні зимових канікул. Поки невідомо, чи допоможе це впоратися з перебоями в постачанні електрики та тепла, але варто шукати додаткові рішення, говорять у команді омбудсмена.

На їхню думку, варто розглянути можливість збільшити тривалість канікул (понад 30 календарних днів). Зимові канікули збільшаться, а навчання буде довшим улітку.
Як та коли відновити перерваний освітній процес
Через повітряні тривоги та відсутність світла, що часто триває від 2 до 5 годин, вчителі здебільшого не можуть проводити ні очне, ні дистанційне навчання. З огляду на те, що повітряні тривоги та відключення електропостачання відбуваються майже щодня, маємо ситуацію, що чи не половину часу діти навчаються самостійно, говорять у команді омбудсмена.

Команда рекомендує кожному закладу освіти розробити порядок відновлення освітнього процесу.

Відкритим залишається питання, як діяти, якщо вчитель під час повітряної тривоги був з учнями в укритті у свій робочий час: як він має проводити уроки, які мали бути в цей час, та як оплачувати роботу такого вчителя.

Нагадаємо, що батьків учнів та вихованців просять узяти участь у опитуванні про онлайн-навчання дітей з 10 до 21 жовтня.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Чтайте також:  В Україні для учнів 8-9 класів запроваджують новий предмет

Джерело.


Повернутись вверх