facebook

ЗНО чи НМТ: якою буде вступна кампанія у 2023 році, розповіли у Міносвіти

ЗНО чи НМТ: якою буде вступна кампанія у 2023 році, розповіли у Міносвіти

Бойові дії продовжують становити загрозу для традиційного формату

Міністерство освіти і науки готує два варіанти проведення вступної кампанії та конкурсного відбору вступників – за результатами традиційного ЗНО або оновленого варіанту національного мультипредметного тесту.

Про це під час брифінгу повідомив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

За його словами, у МОН уже опрацьована нормативна база відповідно до законодавства щодо проведення традиційного ЗНО у 2023 році.

Водночас через продовження воєнних дій МОН має альтернативний варіант зарахування вступників до закладів вищої освіти наступного року.

У залежності від того, скільки і як буде тривати воєнний стан в Україні, ми вирішили, що маємо мати альтернативу вступу в 2023 році. Альтернативний вступ, який був забезпечений у 2022 році інструментом національного мультипредметного тесту, виправдав себе, – зазначив міністр.

Окрім того, Шкарлет наголосив, що оновлений мультипредметний тест буде враховувати побажання випускників, які під час навчання були диференційовані за рівнем вивчення хімії, біології та іноземної мови.

Як відомо, минулого тижня у МОН повідомили, що відомством розроблений законопроєкт щодо прийому до закладів фахової передвищої та вищої освіти у 2023 році в особливому порядку.

Проєкт документа передбачає організацію прийому вступників без дотримання вимог законів «Про фахову передвищу освіту» та «Про вищу освіту».

Чтайте також:  Чи буде НМТ обов’язковим для вступу? Суттєві зміни у порівнянні з минулим роком

Після внесення законопроєкту до парламенту, МОН оприлюднить проєкт Порядку прийому на навчання до закладів вищої освіти в 2023 році для громадського обговорення.

Джерело.


Повернутись вверх