facebook

Вимога перебувати у закладі освіти під час повітряної тривоги — злочин

Вимога перебувати у закладі освіти під час повітряної тривоги — злочин

Інформує Всеосвіта.

Навіть на восьмому місяці повномасштабної війни, коли цілодобово росія гатить по Україні ракетами та дронами-камікадзе, деяким батькам спадає на думку відвести власну дитину до закладу освіти, переклавши відповідальність за безпеку на вчителя, але тим самим наражаючи на небезпеку самого освітянина.

Від минулого тижня через масові ракетні обстріли заклади освіти були переведені на дистанційне навчання. Але ракетна загроза не минула, тому учасники освітнього процесу мають бути готовими й діяти чітко та злагоджено будь-якої миті.

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов зазначає про випадки, коли під час масових ракетних обстрілів до закладів освіти під час повітряної тривоги приїжджали батьки та залишали вихователям, вчителям, які встигли доїхати до закладу освіти до оголошення тривоги або вимушено приїхали до закладу під час тривоги, дітей або, навпаки, забирали їх із закладів.

Також відомо, що в деяких закладах освіти керівництво під час повітряної тривоги примусово викликає працівників на роботу безпосередньо до закладу освіти, навіть якщо заклад працює дистанційно, зокрема й у заклади, в яких відсутнє укриття, що загрожує життю працівників, — йдеться у дописі омбудсмена.

В Офісі освітнього омбудсмена нагадали узагальнені рекомендації Державної служби з надзвичайних ситуацій, органів управління освіти, досвід Ізраїлю, а також власні пропозиції щодо підготовки й дій учасників освітнього процесу під час повітряної тривоги в різних ситуаціях.
Під час війни учасники освітнього процесу мають:

  • бути ознайомлені з місцем розташування захисних споруд і правилами поведінки під час евакуації й в укритті;
  • заздалегідь повинні вміти виконувати заходи з плану реагування на надзвичайні ситуації або інструкції закладу освіти, передбачені на випадок отримання сигналу повітряної тривоги;
  • заклад освіти заздалегідь розміщує всі покажчики напрямку руху для швидкого і безпечного проведення евакуаційних заходів;
  • керівник має визначити відповідальну особу з-поміж працівників закладу освіти, яка супроводжуватиме учасників освітнього процесу під час евакуації та укриття в захисній споруді;
  • керівник заздалегідь встановлює відповідальних осіб, які після евакуації перевіряють заклад на наявність присутніх учнів за межами захисної споруди.
Чтайте також:  Як освіта батьків впливає на успішність дітей та їхнє бажання вчитися. Показові результати дослідження

Освітній омбудсмен наголошує, що керівник обов’язково має видати письмовий наказ або розпорядження щодо роботи закладів освіти і працівників під час повітряної тривоги. Видавати та ознайомлювати з документом необхідно завчасно.

Протизаконно та злочинно вимагати від працівників прибути до закладу освіти під час повітряної тривоги, — наголошують в Офісі омбудсмена.

Освітній омбудсмен нагадує, що правильне рішення під час повітряної тривоги — батькам залишатися там, де вони є, і шукати найближче безпечне укриття для себе, а дитині — перебувати в укритті закладу освіти або закріпленому за закладом освіти укритті.

Нагадайте дитині, що під час повітряної тривоги треба слухати вчителя і не слід покидати заклад освіти, щоб бігти додому або на вулицю, — звертається до батьків Горбачов.

Нагадаємо, учора, 17 жовтня, повітряну тривогу оголосили до початку освітнього процесу. Саме це й врятувало українців від більших втрат через масовану російську атаку дронами-камікадзе, адже на вулиці поблизу влучання ракети чи дрона шанс лишитися неушкодженим суттєво знижується. Хоча профільномий міністр освіти і науки Сергій Шкарлет рекомендує відновити принаймні змішане навчання у школах після дистанційного навчання, що було викликано масштабною ракетною атакою російською терористичною армією.

Джерело.


Повернутись вверх