facebook

Поради психолога при цькуванні у колективі

Поради психолога при цькуванні у колективі

Інформує Всеосвіта.

В Україні людина отримує незалежність і статус дорослого у 18 років, проте це не означає, що вона стає психологічно дорослою особистістю.

Мобінг, або цькування у колективі, здебільшого мова йде про трудовий колектив, — явище не рідкісне. Проте ті, хто піддаються нападкам зі сторони колег і керівництва, стикаються з вигоранням, заниженою самооцінкою та пригніченим емоційним станом.

Як вберегти власну психіку і не піддаватися нападкам, виданню УНН розповіла психотерапевт Олена Єрмоленко.

Мобінг — це дії керівника або працівників колективу щодо колеги, які спрямовані на приниження гідності. Людина в даній ситуації, коли її права применшують, відчуває себе приниженою або емоційно пригніченою. Які причини такої поведінки? Психологічна незрілість. В Україні людина отримує незалежність і статус дорослого у 18 років, проте це не означає, що вона стає психологічно дорослою особистістю. Частіше ми маємо справу з дорослими психологічними дітьми. Ці люди стали дорослими за віком, але мають досить низьку усвідомленість і психологічну гнучкість. Сюди ще накладається купа травм, які вони несуть через усе життя, — розповіла Єрмоленко.

Зі слів психолога, колеги чи керівник хочуть ствердитися за рахунок іншої людини і довести самим собі власну перевагу. Дані особи намагаються завоювати авторитет не за рахунок здорових відносин, де можна домовлятися, а за рахунок страху.

Чтайте також:  У якому розмірі надається відпустка без збереження заробітної плати за сімейними обставинами?

Все родом із дитинства і не пропрацьовані травми йдуть в доросле життя, у стосунки із колективом, друзями, партнером. Наприклад, у психологічно незрілого керівника могла бути сувора мама, яка за кожну помилку його соромила. У результаті в нього сформувалася реакція сорому на кожну невдачу. Якщо травма не пропрацьована, він не розуміє, що з ним відбувається. У дитинстві людина нічого не могла з цим зробити, а от у дорослому житті вона може використати свою владу і присоромити підлеглого, знецінити його, можливо навіть забрати надбавку чи інші бенефіти, — зазначила Єрмоленко.

Аби вберегти психіку у випадку утиску прав зі сторони керівника чи колеги психолог радить у жодному не ігнорувати таку ситуацію і відстоювати особисті кордони.

Роботу ви зможете знайти завжди, а от зі своїм психологічним станом, із вигоранням, заниженою самооцінкою впоратися буде в рази важче. І чим більше травматичного досвіду, тим важче з ним потім працювати. Крім того, варто відстоювати свої кордони. Ви точно маєте знати, які у вас посадові обов’язки, що в них входить, а що — ні. Тут важливо бути прискіпливим працівником. Адже людьми, які не можуть відстояти свої кордони, користуються, скидають купу роботи та змушують виконувати те, що вони б не хотіли робити, маніпулюючи, а не домовляючись, — радить психолог.

Чтайте також:  “Чорний ринок” підвищення кваліфікації вчителів: чим небезпечна торгівля сертифікатами та яка відповідальність передбачена за їх купівлю

Також необхідно розвивати психологічну зрілість, відвідувати психолога і пропрацювувати психологічні травми. Адже емоційно зрілою людиною важко маніпулювати.

Нагадаємо, для шкільної практики важливе розкриття психологічних механізмів виникнення й розв’язання, передусім, міжособистісних конфліктів, їхніх зовнішніх стимулів і внутрішніх мотивів, розробка оптимальних прийомів подолання конфліктних ситуацій.

Джерело.


Повернутись вверх