facebook

Міносвіти далеке від реальності: мінус 19% із зарплати вчителям

Міносвіти далеке від реальності: мінус 19% із зарплати вчителям

Інформує Всеосвіта.

Освітню субвенцію на 2023 рік на зарплати вчителям пропонують скоротити на 19%.

Проєкт Держбюджету-2023 пропонує скоротити освітню субвенцію до 87,5 млрд грн проти 108 млрд у 2021 році.

Про це повідомила народна депутатка Інна Совсун у колонці для «УП.Життя».

За її словами, таке скорочення субвенції на зарплати невиправдане, навіть якщо врахувати можливі чинники для скорочення видатків, як перебування дітей і вчителів за кордоном і на окупованих територіях.

Однак, за даними МОН, на початок навчального року за кордоном перебувають 500 тисяч дітей шкільного віку, а 3,9 мільйонів — навчатимуться в Україні. Скільки з цих 500 тисяч будуть дистанційно вчитися в українських школах — невідомо, але можна припустити, що таких дітей буде немало. Також за кордоном лишилися 16,5 тисяч із понад 400 тисяч учителів, які працювали в школах на початок повномасштабного вторгнення. Згідно з законодавством, вони мають право продовжувати працювати дистанційно, а якщо не мають можливості — їм повинні оформити простій. Але не звільнити, — написала Совсун.

За словами нардепки, згідно з законодавством, Україна виплачує заробітну плату всім педагогам, які опинилися в окупації (якщо вони не співпрацюють з окупантами та не викладають за pociйськими програмами).

Чтайте також:  "Іноді ми помиляємося, це не кінець, не злись на себе". Відео, як тато заспокоює доньку-підлітка, розчулило мережу

Тож очікувати настільки суттєвого скорочення вчителів, щоб на них вистачило на 19% менше коштів на зарплати, — видає слабкий зв’язок Міносвіти з реальністю, — резюмує депутатка.

Законопроєкт про Держбюджет-2023 зареєстровано у Верховній Раді, проте документ досі не оприлюднено. Водночас голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак оприлюднив аналіз освітніх видатків, у якому зазначено, що освітню субвенцію пропонують зафіксувати в розмірі 87,5 млрд грн.

Як відомо, Міносвіти вже неодноразово демонструвало погане володіння арифметикою, особливо вона жахлива під час повномасштабної війни

Нагадаємо, у проєкті Держбюджету-2023 не закладено фінансування реформи «Нова українська школа». 5 класи цьогоріч увійшли в навчальний рік без системного навчання вчителів і без підручників.

Джерело.


Повернутись вверх