facebook

Чого важливо не допустити в освіті під час війни

Чого важливо не допустити в освіті під час війни

Інформує Всеосвіта.

Найімовірніше, за кілька місяців на дистанційку перейдуть якщо не всі, то більшість шкіл України.

В умовах воєнного часу вчителям доведеться виділяти більше часу для виявлення та усунення прогалин у знаннях дітей. Тобто роботи для педагогів, які справді хочуть навчити дітей, побільшало — вони мають поєднати дистанційну/звичайну форми навчання, латати «дірки» в знаннях — але водночас їм можуть ще більше врізати зарплатню.

Цьогоріч місцевій владі ніхто не допомагав підготуватися до навчання в нових умовах, констатує міністерка освіти і науки 2016-2019 років Лілія Гриневич. Бо влада скасувала цільові субвенції, зазвичай спрямовані на допомогу місцевій владі у підготовці до нового навчального року.

Потім Верховна Рада розв’язала низку проблемних питань: легалізувала можливість вчителям працювати з-за кордону, повернула 56 днів щорічної відпустки педагогам.

Але певні рішення ухвалювали запізно. Лише нещодавно уряд розширив перелік шкіл, для яких можна закупити шкільні автобуси за залишки освітньої субвенції (зокрема, для зруйнованих закладів, або тих, які втратили свої шкільні автобуси під час бойових дій). Ці зміни слід було ухвалили не напередодні навчального року, а значно раніше, щоб влада на місцях встигла закупити автобуси.

Чтайте також:  "А що це ми будемо Пушкіна вивчати?" Вчителька розповіла про плюси НУШ, штучного інтелекту на уроках і зарплату 12 тисяч гривень

Зараз триває дискусія про зменшення освітньої субвенції коштом зменшення оплати праці вчителям. Але вчителі вже і так отримують зменшену оплату, не можна допустити, щоб з нового календарного року освітяни почали отримувати ще менше, — підкреслює Гриневич.

Зрозуміло, що коштів недостатньо, всюди скорочення. На додачу до цього, є високі ризики поглиблення проблеми нерівності доступу до освіти. Бо регіони України через російську повномасштабну агресію перебувають у різних ситуаціях. Якісь більше постражали, якісь — менше. Тому вчителям і батькам треба використовувати будь-які можливості, щоб допомогти дітям вчитися.

На думку освітніх експертів, найімовірніше, за кілька місяців на дистанційку перейдуть якщо не всі, то більшість шкіл країни.

На думку співзасновниці ГО «Смарт Освіта» Оксани Макаренко, більшість шкіл буде очно навчатися лише до початку опалювального сезону. А коли не зможуть опалювати приміщення, підуть на дистанційку на кілька місяців.

Через важкий опалювальний сезон українські школярі підуть на карантин чи канікули, щоб як мінімум на 2-2,5 місяці перейти на дистанційну освіту, підтримують припущення решта експертів.

Рік буде складним, але українські школярі без освіти не залишаться, переконаний освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

Освіта вже встояла: ми матимемо українську освіту у вільній Україні, — запевнив він.

Чтайте також:  Яку зарплату отримує учитель без стажу

Нагадаємо, через повномасштабну війну в країні для більшості українців стан власного здоров’я відійшов трохи з порядку денного, проте МОЗ наголошує на небезпеці через стрімке поширення захворюваності на COVID-19.

Джерело.


Повернутись вверх