facebook

Хакери русні почали “атакувати” онлайн уроки. Як зробити урок в Zoom безпечним, – рекомендації МОН

Хакери русні почали “атакувати” онлайн уроки. Як зробити урок в Zoom безпечним, – рекомендації МОН

Департамент освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської обласної державної адміністрації – обласної військової адміністрації радить у роботі врахувати рекомендації Міністерства освіти і науки України при використанні платформи ZOOM.

Поради безпеки в Zoom: хакери країни-агресора почали «атакувати» онлайн-уроки

Міністерство освіти і науки України звертає увагу усіх учасників освітнього процесу, які вже розпочали навчання в онлайн-режимі, максимально безпечно використовувати інтернет-платформи.

Відсьогодні МОН почало отримувати інформацію про перші атаки російських хакерів, які долучаються до проведення онлайн-уроків в українських закладах освіти і розміщують пропагандистську інформацію.

Нині до правоохоронних органів надіслано відповідні листи щодо прикрих інцидентів, які виникли у результаті використання платформи «Zoom» без дотримання безпекових умов.

Ще раз надаємо інструкцію із 5 кроків для максимально безпечного налаштування роботи в Zoom.

1. Установіть пароль для конференцій, найкраще – на кожну подію

Використовуйте можливість входу в конференцію за паролем, який надсилається учасникам заздалегідь. Можна ввести паролі для групи, облікового запису для всіх сеансів, користувача або окремої події. Щоб на зустріч не потрапили сторонні люди або пароль не вкрали, краще змінюйте це секретне слово для кожної онлайн-наради. Для цього у вкладці «Налаштування» увімкніть «Вимагати пароль при створенні нових зібрань». Сам пароль оберіть випадково згенерований. Не довіряйте своїй фантазії, адже є імовірність, що його можуть підібрати зловмисники.

2. Не пускайте сторонніх осіб

На урок, конференцію чи нараду потрібно надсилати запрошення лише учням, запланованим учасникам, зареєстрованим користувачам. Не можна відкрито давати посилання на онлайн-уроки чи конференції. Також треба попередити учнів, щоб вони не передавали посилання третім особам, розповісти, до чого це може призвести.

3. Першим заходить організатор

Не дозволяйте решті користувачів приєднатися раніше. Це можна передбачити у відповідному параметрі для групи «Налаштування облікового запису». Вимкніть функцію «Долучитися раніше за організатора». Саме модератор відповідає за те, щоб на конференцію не потрапили сторонні особи.

4. Використовуйте «кімнату очікування»

Ця функція збільшує контроль за безпекою сеансів, адже дає змогу попередньо переглядати учасників, перш ніж додати їх до уроку, а також легко виявити сторонніх. У всьому світі нині докучають так звані Zoom-бомбардування: хакери проникають у відеозустрічі з метою налякування учасників.

5. «Зачиніть двері», коли всі на місці

Після початку сеансу перейдіть до вкладки «Управління учасниками», натисніть «Ще» і виберіть «Заблокувати» збори, як тільки-но з’являться всі очікувані учасники. Це ще один рівень безпеки, що не дасть приєднатися стороннім особам.

У разі появи під час проведення онлайн-уроків поширення закликів до повалення державної влади, погроз вчинення терактів або матеріалів виправдовування військової агресії рф, закликаємо зберігати докази (скіншоти) та звертатися до регіональних управлінь СБУ.

Будьте обережні і дотримуйтеся рекомендацій. Не дозвольмо окупантам втручатися в освітній процес!

Вебінар для шкіл, які використовують хмарні сервіси «Microsoft Teams» для організації освітнього процесу, розташований за посиланням.

Вебінари шкіл, які використовують цифрові інструменти Google для освіти і для організації освітнього процесу, знаходьте за посиланням.

Джерело.


Повернутись вверх