facebook

Рівень знань з математики й читання знизився, – моніторинг

Рівень знань з математики й читання знизився, – моніторинг

У ході дослідження порівнювались результати моніторингів у 2018 році та навесні 2021 року

Рівень сформованості читацької та математичної компетентності в учнів 4 класів знизився за останні роки.

Про це свідчать дані, опубліковані у звіті Українського центру оцінювання якості освіти за результатами моніторингу якості початкової освіти.

У ході дослідження порівнювались результати першого циклу моніторингу, який відбувся у 2018 році, та другого циклу, що був проведений навесні 2021 року.

Так, середній результат із математики, отриманий четвертокласниками у 2021 році, нижчий за відповідний показник 2018 року.

Зокрема, частка учнів 4 класу, які досягли високого рівня сформованості математичної компетентності, за три роки знизилася на 1%, натомість частка четвертокласників, які не подолали базового порогу в оволодінні математикою, збільшилася майже на 4%.

Рівень читацької компетентності випускників початкової школи за три роки знизився теж.

Частка четвертокласників, які продемонстрували високий рівень читацької компетентності, знизилася із 17,5% у 2018 році до 14,9% у 2021 році.

Натомість частка випускників початкової школи, які не подолали базового порогу читацької компетентності, навпаки, збільшилася впродовж трьох років із 13,2% до 16,9%.

Учні, які мешкають у великих містах, мають суттєво вищі середні бали з математики і читання, ніж їхні однолітки із шкіл в інших типах місцевості.

Чтайте також:  Вчителька початкових класів за допомогою пластирів пояснила дітям, що таке справедливість, і стала зіркою мережі

Також середні бали на тестуванні з читання й математики учнів 4 класів, які навчались у звичайних школах, суттєво нижчі, ніж у їхніх однолітків, які навчалися в гімназіях, ліцеях і спеціалізованих школах.

Джерело.


Повернутись вверх