facebook

Якщо дитина не бажає перебувати в укритті, покидає його, які мають бути дії педагогів?

Якщо дитина не бажає перебувати в укритті, покидає його, які мають бути дії педагогів?

Педпрацівник, під наглядом якого діти прямують до укриття, та керівник закладу освіти, який організовує перебування там дітей, відповідають за безпеку учасників освітнього процесу в укритті.

Здобувачі освіти зобов’язані відповідально та дбайливо ставитися до власного здоров’я, здоров’я інших, довкілля, дотримуватися установчих документів, правил внутрішнього розпорядку закладу освіти, виконувати вимоги освітньої програми (частина 3 статті 53 Закону України “Про освіту”).

Тому дитина повинна слухати та виконувати вказівки вчителя чи іншої особи, яка організовує перебування дітей в укритті, та залишатися в захисній споруді. Необхідно пояснити дитині, що, попри повітряну тривогу, освітній процес триває, й не можна так просто залишати заклад освіти. Також варто нагадати дитині, що перебування поза межами укриття може загрожувати її життю та здоров’ю, й що одним із найважливіших правил евакуації є правило “Не повертатися назад – щоби залишатися в безпеці”, запропоноване Ресурсним центром прав дитини у посібнику “Врятуйте  дітей – стандартні процедури  та  правила  безпеки  для  учнів  та студентів”.

Також варто повідомити батькам про таку поведінку дитини. Необхідно проводити тренувальні переміщення учнів та працівників до укриття, щоби дитина усвідомлювала важливість цього процесу та адаптувалася до цієї необхідності, адже, можливо, вдома дитина просто не дотримувалася правил безпеки переміщення до укриття під час повітряної тривоги, тому для неї це складно або їй це здається неважливим.

Чтайте також:  Реформа старшої школи "скоротить" кількість предметів, – експерти

Джерело.


Повернутись вверх