facebook

Нема підручників: чи звільнять Шкарлета

Нема підручників: чи звільнять Шкарлета

Інформує Всеосвіта.

Під загрозою ціла реформа Нової української школи, якщо підручники для 5 класу МОН не надрукує та не надасть до шкіл.
В Україні немає підручників для 5 класу для Нової української школи, це загроза реформі.

Про це заявила нардепка Інна Совсун в ефірі Еспресо.

Я дуже переживаю за 5 клас і відсутні там підручники. Зараз, коли уже частково зарплати вчителів покриваються з коштів Світового банку, те, що Міносвіти не спромоглось згадати, а докиньте ще, будь ласка, два мільйона на друк підручників для 5 класу, є підставою для зняття міністра, — сказала вона.

На її думку, це загрожує реформі шкільної освіти.

Зараз під загрозою ціла реформа Нової української школи, якщо ці підручники не будуть надруковані та надані до шкіл. Ці гроші можна було легко знайти у міжнародних партнерів, вони вже великою мірою фінансують функціювання середньої освіти в Україні. Про підручники треба було згадати, — підсумувала Совсун.

Своєю чергою, міністр освіти і науки Сергій Шкарлет заявив сьогодні під час включення в національному телемарафоні, що підручники для 5 класу з математики і української мови будуть надруковані.

За його словами, відповідна домовленість про фінансування друку підручників вже досягнута з міжнародними партнерами МОН.

Чтайте також:  Українська вчителька запропонувала скасувати похвальні листи в початковій школі: нагороди треба давати всім

На сьогодні команда міністерства разом з партнерами і донорами докладають максимум зусиль для пошуку коштів та інших джерел для фінансування виготовлення підручників. Нас дуже сильно підтримує Рада Європи, дитячий фонд ЮНІСЕФ, і вже є домовленість про друк підручників для 5 класу з математики і української мови загальним накладом понад 1 млн 300 тисяч примірників, – повідомив Шкарлет.

Як відомо, війна росії проти Україну змінила навіть освітню програму в закладах освіти України.

Через виклики, які виникли внаслідок повномасштабної війни росії з Україною, Міносвіти переглянуло та оновило зміст навчальних програм загальної середньої освіти.

До програм предметів «Історія України», «Всесвітня історії» для 6–11 класів, а також курсу «Історія: Україна та світ» (10 клас) внесли зміни з урахуванням нових історіографічних напрацювань.

Міносвіти на дев’ятому році російсько-української війни врешті-решт згодилося замінити шкільну програму, забравши з неї проросійські наративи та радянщину. У програму МОН внесло зміни та оновило, але, за словами освітян, які ознайомилися зі змінами, профільне міністерство не додало годин у шкільну програму на викладання і, відповідно, засвоєння матеріалу.

Нагадаємо, міністр освіти і науки Сергій Шкарлет заявив, що системі освіти вистачає вчителів для проведення навчального процесу з 1 вересня, незважаючи на виїзд багатьох педагогів за кордон через військову агресію росії.

Чтайте також:  В Україні розпочалася реєстрація на єдине фахове вступне випробування: скільки часу є у майбутніх бакалаврів, аби подати документи

Джерело.


Повернутись вверх