facebook

Директору школи: Безпечне освітнє середовище в умовах воєнного стану

Директору школи: Безпечне освітнє середовище в умовах воєнного стану

Керівники закладів освіти та педагоги України тримають свій освітній фронт, продовжуючи працювати у важких умовах війни, формують унікальний педагогічний досвід, переосмислюють роль освіти, її ціннісні складники та беруть на себе новий рівень відповідальності.

Освітній процес укотре зазнає змін. У першу чергу більш актуальними стають питання безпечного простору та освітнього середовища для перебування учнів і працівників.

Створення безпечних умов для учнів та працівників є першочерговим завданням засновників і керівників шкіл. Із детальним описом щодо організації укриття в об’єктах фонду захисних споруд цивільного захисту персоналу та дітей (учнів, студентів) закладів освіти можна ознайомитися в рекомендаціях ДСНС.

Міністерством освіти і науки України також надані роз’яснення щодо підготовки закладів освіти до нового навчального року та опалювального сезону в умовах воєнного стану.

З огляду на зазначене Державна служба якості освіти звертає увагу засновників та керівників шкіл на створенні в закладах освіти безпечного освітнього середовища в умовах воєнного стану.

У першу чергу засновникам і керівникам шкіл потрібно:

  • забезпечити облаштування безпечного простору у закладі (укриття, запасні виходи);
  • здійснити превентивні заходи щодо мінної безпеки (інформування учнів, спільні заходи із залученням ДСНС).
Чтайте також:  Як зміняться зарплати вчителів у 2024 році, – розповіли в МОН

Також керівникам закладів освіти доцільно розробити:

  • шляхи евакуації учасників освітнього процесу (зокрема й до найближчого укриття, якщо таке не обладнане у школі);
  • алгоритм дій працівників та учнів закладу освіти під час евакуації.

У закладі освіти проводити тренування учнів та працівників щодо правил поводження під час повітряних тривог, евакуації, перебування у сховищі/укритті.

Учителям рекомендовано пройти навчання з надання першої невідкладної допомоги дітям (наприклад, тренінг “Перша допомога дітям. Тренінг для дитячих закладів”).

Звертаємо увагу на напрацюванні алгоритмів роботи з батьками у разі ймовірних надзвичайних ситуацій, дій школи за таких умов, зокрема проведення евакуації, комунікації з учасниками освітнього процесу, вмісту дитячого наплічника тощо.

Особливо актуальним для закладів освіти, що приймають дітей із числа внутрішньо переміщених осіб, є перегляд антибулінгових політик, розроблення адаптаційних заходів для таких учнів.

Керівникам шкіл потрібно бути готовими за необхідності змінювати форми організації освітнього процесу та форми здобуття освіти. Досвід та практики попередніх років показали, що школи готові швидко переходити на онлайн-навчання. Тож варто продовжувати працювати в електронних журналах та з платформами, де розміщенні навчальні матеріали.

Особливу увагу слід звернути на добір навчальних матеріалів та стратегії роботи з учнями під час уроків. Саме тому Державна служба якості освіти спільно з проєктом «Супровід урядових реформ в Україні» проводить тренінги «Вчитель та учень на онлайн-уроці».

Чтайте також:  Україні потрібні успішні сантехніки, а не лише юристи: заступник міністра освіти і науки

Тренінг зорієнтований на практичні методичні поради вчителям щодо роботи з дітьми в умовах стресу:

  • як планувати процес навчання та дистанційні уроки (календарно-тематичне планування);
  • як активізувати увагу дітей та мотивувати їх до навчання;
  • які завдання давати для самостійної роботи тощо.

Учителі опановують техніки чутливого підходу до вибору текстів для читання, тем обговорення через різний і часто травматичний досвід, який можуть мати діти (обстріли, втрата рідних, загибель батьків, батько на війні); добору стратегії взаємодії педагогів з учнями класу, зокрема з діти із посттравматичним стресовим розладом.

Маємо докласти максимум зусиль, щоб учні продовжували навчання в закладах освіти України.

Джерело.


Повернутись вверх