facebook

Без щеплення до школи – зась

Без щеплення до школи – зась

Аби запобігти поширенню інфекційних та вірусних захворювань

До шкіл Рівненщини більше не зараховуватимуть дітей, які не мають необхідних щеплень. Днями головний санітарний лікар області Роман Сафонов підписав постанову для лікарів про заборону видачі довідок про проходження медогляду потенційним першокласникам, які не мають вакцинального комплексу.

Це законодавча вимога, яку на Рівненщині почнуть виконувати, зауважив Роман Сафонов
Отож, перевірити, чи мають діти базовий захист від найпоширеніших хвороб повинні не лише батьки малечі з Рівненщини, а й внутрішньо переміщені особи, які перебувають на території області.

Наразі вакцини, які входять у календар щеплень, є в достатній кількості, імунізацію населення проводять безкоштовно.

До слова, сьогодні Рівненщину відвідав головний санітарний лікар країни Ігор Кузін та команда ВООЗ. Причина – поширення поліомієліту, спалах інфекції в області зафіксували торік. Вірус виявили у 17 дітей, одну дитину паралізувало.

А як же право на освіту?
В Україні існує перелік обов’язкових профілактичних щеплень, які прописані в календарі вакцинації. Календар профілактичних щеплень передбачає обов’язкову вакцинацію проти 10 хвороб:

  • гепатиту В,
  • туберкульозу,
  • кору,
  • паротиту,
  • краснухи,
  • дифтерії,
  • правця,
  • кашлюку,
  • поліомієліту,
  • ХІБ-інфекції.

Дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, не дозволено відвідувати дитячі колективи. Це передбачено законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», пояснюють у Міністерстві юстиції України.

Така відмова не порушує право на освіту, батьки можуть обрати іншу форму освіти, зокрема дистанційну або сімейну (домашню). Це передбачено статтею 9 законом «Про освіту».

Відповідальність за здобуття освіти дітьми на рівні не нижче стандартів освіти несуть батьки. З іншого боку, інші діти в школах мають право на безпечні та нешкідливі умови навчання.

Зробивши щеплення, ви захищаєте не лише себе, але й осіб, що не можуть бути вакцинованими через медичні протипоказання, – пояснюють у Мін’юсті.

Чи можна подати в суд, якщо відмовили у допуску до навчального закладу?
Найновішим є рішення Верховного Суду від 17 квітня 2019 року у справі № 682/1692/17 про законність недопуску до дитячих закладів без обов’язкових щеплень. Верховний Суд у своєму рішенні зазначив, що вимога про обов’язкову вакцинацію населення проти особливо небезпечних хвороб з огляду на потребу охорони громадського здоров’я, а також здоров’я зацікавлених осіб, є виправданою.

Тобто в цьому питанні переважає принцип важливості суспільних інтересів над особистими.

Ймовірно, дітям, у яких не буде щеплення, пропонуватимуть альтернативу.

 

Джерело.


Повернутись вверх