facebook

Рішення щодо виключення із навчальних програм російських авторів ще не ухвалено

Рішення щодо виключення із навчальних програм російських авторів ще не ухвалено

Рішення щодо виключення із навчальних програм російських авторів ще не ухвалено. Про це заявив в етері національного телемарафону міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет. Він розповів, що рішення експертної групи надійшло до МОН лише у п’ятницю, тож офіційного його ще не вивчали.

«Вона (робоча група – ред.) – дуже така щільна і наповнена великою кількістю фахівців, різного роду і ґатунку експертів. При цьому над оновленням змісту цієї програми працювали вже достатньо довго, на початку війни. Наразі маємо певний результат роботи робочої групи. Але при цьому варто зазначити, що зміни внесені, але не всі вони однозначні».

Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет

Для ухвалення остаточного рішення МОН планує зібрати не лише робочу групу, а й інших представників відомства, а також – звернутися до ІМЗО, УІРО та Академії педагогічних наук.

На запитання ведучих телемарафону щодо того, чи дійсно такі автори як Толстой, Достоєвський та Пастернак уже в минулому, міністр наголосив на тому, що рішення ще не ухвалено.

У відповідь на нечітку заяву міністра Наталія Піпа, секретарка комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій написала на своїй сторінці у Facebook пост, у якому заявила, що російським письменникам не місце у програмі курсу «Зарубіжна література». Вона наголосила на тому, що рішення робочої групи було однозначним: вилучити всі твори російських та білоруських письменників із програми, але МОН, очевидно, не надто квапиться його виконувати.

Чтайте також:  Реформа старшої школи: кількість предметів скоротять, 45% випускників вирушать до ПТУ

«Шановний міністре, ви вважаєте, що на 8 році війни і на 4 місяці геноциду українського народу, варто вчити російських писак? Як пояснити дітям, чому ми вчимо російських авторів? Коли їх батьків вбивають та калічать долі мільйонів українців. Діти вже відмовляються їх вчити у школі. Як ми можемо їх змушувати?».

Секретарка комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа

Вона також зауважила, що писатиме звернення до МОН, адже про цю ситуацію не можна просто забути.

Джерело.


Повернутись вверх