facebook

Свідоцтво, атестат та закордонний паспорт: як отримати і відновити документи дитини?

Свідоцтво, атестат та закордонний паспорт: як отримати і відновити документи дитини?

Від початку повномасштабної агресії росії мільйони дітей вимушені були покинути власні домівки, а сотні шкіл зазнали руйнації. Разом із тим покинутими або знищеними виявилися сотні тисяч критично важливих документів. Як їх відновити або отримати нові? Усе про документи під час воєнного стану — у матеріалі.

Свідоцтво про народження
Як отримати?

Наразі послуга єМалятко тимчасово недоступна. Тому зареєструвати дитину можна в найближчому відділі державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС) населеного пункту, де немає активних бойових дій.

Для реєстрації знадобиться лише паперове медичне свідоцтво про народження за формою № 103/о. Якщо доступу до реєстру ДРАЦС не буде, держоргани складуть запис у паперовій формі. А щойно доступ відновиться, усі відомості будуть внесені до реєстру протягом 5 робочих днів.

А якщо пологи відбулися поза медичним закладом?

Якщо пологи відбулися поза медичним закладом, документ про народження дитини у формі медичного свідоцтва про народження можуть видати медичні працівники, які були присутні під час пологів або проводили перший огляд новонародженого. Якщо такої форми немає, документ виписується у довільній формі у двох екземплярах. Один з них обов’язково залишається у породіллі.

Окрім того, отримати свідоцтво про народження можна також за особистим зверненням породіллі до закладу охорони здоров’я. При цьому слід мати із собою медичні документи щодо спостереження вагітності або бути зареєстрованою в електронній системі охорони здоров’я.

Чтайте також:  «Заклад освіти - не богадільня», - відомий освітянин ЗА введення штрафів за негідну поведінку дітей у школі

Як відновити?

Для відновлення свідоцтва про народження необхідно звернутися до будь-якого підрозділу ДРАЦС, що працює.

Також батьки можуть додати свідоцтво про народження дитини в застосунку «Дія». Детальнішу інформацію можна знайти в боті https://t.me/Diia_help_bot.

Документи про освіту
Як отримати атестат?

Його видає школа, у якій учень продовжує навчання. Це або стара школа, або школа, до якої учень доєднався після переїзду. Якщо дитина виїхала за кордон, вона може скласти іспити в Міжнародній українській школі або паралельно дистанційно навчатися у своїй школі вдома. Так у неї буде можливість отримати українські документи. Всі нюанси ми розписали тут.

Як відновити?

Втрачений табель не треба відновлювати. Річне оцінювання вчителі можуть виставити за результатами навчання вже в другому семестрі на новому місці. І навіть замовити срібну чи золоту медаль, якщо учень демонструє високі досягнення в навчанні.

А для відновлення документа про освіту, за можливості, необхідно звернутися до закладу освіти, який цей документ видав.

Якщо ви знаєте серію та номер свого документа про загальну середню освіту, то маєте можливість оформити електронний запит і отримати на електронну пошту інформацію щодо документа про освіту, що міститься в ЄДЕБО. У Реєстрі містяться відомості та дані про документи про освіту, виготовлені з 2000 року.

Документи для повернення дитини в Україну або виїзду за кордон
Як отримати?

Чтайте також:  Як освіта батьків впливає на успішність дітей та їхнє бажання вчитися. Показові результати дослідження

Ця процедура суттєво не змінилася. Підрозділи Державної міграційної служби України вже функціонують. Ознайомитися з кроками можна на офіційному порталі.

Дитина перебуває за кордоном з недійсним паспортом або його взагалі немає. Як повернутися в Україну?

У випадку завершення терміну дії закордонного паспорта є можливість продовжити його на 5 років. Для цього вам необхідно звернутися до української дипломатичної установи за кордоном і надати в оригіналі наступні документи:

  • заяву (отримується та заповнюється під час прийому);
  • закордонний паспорт дитини;
  • закордонний паспорт заявника (того з батьків, хто подає документи);
  • свідоцтво про народження дитини.

Якщо в дитини є лише свідоцтво про народження, то ви можете внести її дані у свій закордонний паспорт. Для цього необхідно, щоб один із батьків подав документи в оригіналі:

  • заяву (отримується та заповнюється під час прийму);
  • свій закордонний паспорт;
  • дві кольорові фотокартки дитини;
  • свідоцтво про народження дитини.

Якщо в мене немає закордонного паспорта, а в дитини є лише свідоцтво про народження, як повернутися додому?

Можна отримати в посольстві свідоцтво про підтвердження особи з вашими даними та фотографією. Воно може оформлюватися на вашу дитину, у якої є лише свідоцтво про народження, а в батьків немає закордонного паспорта (у такому разі немає можливості вписати дитину до закордонного паспорта батьків). До дипломатичної установи необхідно подати:

  • паспорт громадянина України;
  • дві кольорові фотокартки;
  • свідоцтво про народження дитини.
Чтайте також:  "Діти поводяться так, як їх виховали батьки": Лікарчук запропонував ввести жорсткі штрафи в школах і навів приклад Казахстану

Зараз МЗС працює над тим, аби перелічені вище послуги можна було отримати в застосунку «Дія».

COVID-сертифікат
Із 5 квітня 2022 року COVID-сертифікати в застосунку «Дія» мають новий термін відображення — це 545 днів від дати щеплення.

Як додати дитячий COVID-сертифікат у батьківський застосунок «Дія»?

Додайте свідоцтво про народження дитини за серією та номером документа.
Натисніть «Послуги» — «СOVID-сертифікати» — «СOVID-сертифікати моїх дітей» — «Почати», оберіть один або кілька типів COVID-сертифікатів.
Ознайомтеся зі згодою на передання даних та поставте галочку, після цього натисніть кнопку «Надіслати».
Сертифікати дитини з’являться в застосунку поряд із вашими документами.

Діти, які досягли 14 років і мають ID-картку в «Дії», можуть згенерувати СOVID-сертифікат самостійно.

Які є корисні застосунки на цю тему?
@EducationUaBot

Його розробила команда Міністерства освіти і науки за підтримки Швейцарії у партнерстві зі Швейцарсько-українським проєктом DECIDE.

У чат-боті EducationUaBot можна знайти необхідну інформацію про:

  • пошук садочка, школи або коледжу за кордоном;
  • онлайн-навчання в Україні;
  • відновлення особистих документів про освіту;
  • продовження викладання та роботи під час війни.

Крім того, за допомогою чат-бота можна дізнатися про повернення до навчання незалежно від місця перебування дитини.

@Diia_help_bot

Це офіційний чат-бот державного підприємства «Дія». Тут є інформація не тільки про відновлення втрачених документів, а й про статус ВПО, відшкодування майна та всі документи громадянина України.

 


Повернутись вверх