facebook

Сергій Шкарлет: У Верховній Раді готовий до розгляду законопроєкт, який передбачає повернення 56 днів відпустки освітянам

Сергій Шкарлет: У Верховній Раді готовий до розгляду законопроєкт, який передбачає повернення 56 днів відпустки освітянам

В етері телемарафону «Єдині новини» міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет розповів про організацію роботи вчителів під час канікул, оплату праці та становище педагогів на тимчасово окупованих територіях України.

Він розповів, що зараз, згідно із законом «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», освітянам, як і іншим категоріям працівників, надається лише 24 дні відпустки. Але вже зараз у Верховній Раді України є готовий до розгляду законопроєкт, який передбачає повернення 56 днів відпустки, як це було раніше, до військової агресії рф.

Також Сергій Шкарлет розказав, що наразі майже 10 тисяч педагогів не можуть отримати зарплату за квітень. Причина – відсутність уповноважених осіб закладів, які мають цифрові підписи:

«На жаль, є 48 територіальних громад. Це приблизно 10 тис. педагогів, які наразі не отримали заробітні плати за квітень. Це відбувається тому, що в Міністерства освіти немає прямого менеджменту кожної школи, бо ними опікуються місцеві органи влади або їхні засновники».

Через це неможливо сформувати реєстри для виплат. Утім, питання з виплатами на контролі та вирішується на рівні начальників обласних військово-цівільних адміністрацій.

Чтайте також:  Відмова педагогічному працівникові в атестації через перебування його у відпустці без збереження заробітної плати та на простої

Окремо міністр наголосив на тому, що українські вчителі на тимчасово окупованих територіях не повинні йти на співпрацю з російськими окупантами та переходити на нав’язувані ними стандарти викладання:

«Ми майже завершили навчальний рік, тим більше, що ми дали можливість завершити його в онлайн-режимі. Викладачі не зобов’язані йти на роботу до рашистів, не зобов’язані в жодному разі переходити на їхні стандарти, адже сьогодні Україна забезпечила всі можливості викладання за українськими стандартами в онлайн-форматі, поки що в онлайн-форматі».

Також очільник МОН звернув увагу на те, що існують два ключові моменти щодо роботи педагогів на тимчасово окупованих територіях:

«Перше зло – це дійсно викладання на мові окупанта. Але ще більше зло – це викладання за російськими наративами, за російськими стандартами, де все пронизано «меншовартістю» нашої держави. Більша частина наших освітян, і я пишаюся ними, не допустила і в жодному разі не пішла на співпрацю з окупантом», – наголосив Сергій Шкарлет.

Джерело.


Повернутись вверх