facebook

Звернення профспілок до Мінюсту з питань діяльності в умовах воєнного стану

Звернення профспілок до Мінюсту з питань діяльності в умовах воєнного стану

Федерацією профспілок України спрямовано звернення до Міністерства юстиції України про необхідність упорядкування питання державної реєстрації змін до відомостей, які стосуються діяльності профспілок та їх об’єднань.

Метою звернення  є забезпечення належного виконання завдань громадського контролю, визначених статтею 14 Закону України від 15.03.2022 № 2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

У листі ФПУ наголошується, що у оновленому Переліку, інформацію про який опубліковано на сайті Міністерства юстиції України 4 травня 2022 року серед установлених міністерством найбільш нагальних реєстраційних дій відсутні реєстраційні дії щодо громадських формувань, до яких віднесені і професійної спілки, об’єднання профспілок, організації профспілки, передбаченої статутом профспілки та об’єднання профспілок.

Зокрема громадським формуванням обмежується можливість проведення установленому порядку державної реєстрації:

  • зміни керівника юридичної особи та інших осіб (за наявності), які можуть вчиняти дії від імені юридичної особи;
  • змін до відомостей про керівника юридичної особи та про інших осіб (за наявності), які можуть вчиняти дії від імені юридичної особи;
  • зміни місцезнаходження юридичної особи.

Проте нині потреба внесення змін до відомостей зумовлюється вимушеними організаційними змінами в профспілках та їх структурних ланках, переобранням голів профспілкових організацій, у тому числі у зв’язку із їх службою в лавах ЗСУ або смертю.

Чтайте також:  "Спочатку дітей вчать за планшетами, а потім дивуються, що вони не можуть переказати кілька абзаців": психолог пояснив шкоду ґаджетів...

Відсутність державної реєстрації таких змін унеможливлює виконання профспілками, об’єднаннями профспілок обов’язку максимально сприяти забезпеченню обороноздатності держави, а також здійснення ними громадського контролю за додержанням законодавства про працю.

Джерело.


Повернутись вверх