facebook

Звільнення, зарплати та оцінювання під час воєнного стану: пояснює освітній омбудсмен

Звільнення, зарплати та оцінювання під час воєнного стану: пояснює освітній омбудсмен

Чи можуть вас звільнити, якщо ви викладаєте дистанційно з-за кордону? Чи означає простій позбавлення заробітної плати? Як вашим випускникам з окупованих територій скласти національний мультипредметний тест? Ці та інші питання роз’яснив Сергій Горбачов, освітній омбудсмен, на вебінарі інноваційного центру «Про.Світ». Повну версію можна переглянути за посиланням, а короткі нотатки з події публікуємо нижче.

Що не передбачає воєнний стан?
Це правда, що воєнний стан передбачає обмеження певних прав. Зокрема, дійсно співробітника без його згоди можна перевести на іншу роботу або наділити іншими повноваженнями у межах освітнього процесу. Але часто цим користуються, щоб обмежити працівників в інших правах. Тому варто знати закон і за несправедливості вміти себе захистити.Наприклад, під час воєнного стану не можна:

  • залишати людей без заробітної плати;
  • вимагати від людей неправомочних заяв;- безпідставно звільняти людей;

Тому ніколи не погоджуйтеся на ці дії.

Питання звільнення та простою
Якщо я викладаю дистанційно з-за кордону, чи можуть мене звільнити або відправити у простій?

Ні, не можуть. Людина може виконувати дистанційно свою роботу з будь-якого місця. Якщо вона виконує свою роботу якісно — то питання закрите. Керівник навіть не має права вимагати інформацію, звідки ви працюєте дистанційно. Він може запитати, але право надати чи не надати відповідь залишається за вами. Також виїзд закордон не є причиною вас відправити у простій. Тільки у випадку, якщо це умова для всього колективу.

Чи можуть вимагати від мене повернутися до офлайн викладання?

Чтайте також:  "Це приниження вчителів": як на вартість утримання офіцерів безпеки Чернігівщини реагують освітяни та голови громад

Теоретично можуть. Якщо директор пише заяву про захист життя дітей і вчителів від крилатих ракет. Але практично це нісенітниця. І з людської точки зору повертатися в офлайн і змушувати повертатися матерів та дітей — це безсовісно. Я це не підтримую.

Чи можуть мене звільнити за не виставлення оцінок до фізичного журналу?

Чинні нормативно-правові акти визначають, що під час дистанційного навчання можна вести облік оцінок електронно. А фізично заповнити журнал після переходу до очної форми.

Коли керівник може перевести працівників на простій?

Коли організовувати навчання немає змоги. Це один із варіантів дій в окупації: керівник може перевести всіх у такий режим, учителям буде нараховуватися неповна оплата, але вони не будуть ходити на роботу і співпрацювати з окупаційною владою. Також є варіант, коли керівник частково відправляє працівників у простій — наприклад, охоронців та працівників їдальні, якщо вони не можуть фізично виконувати свої обов’язки.Але відправляти у простій для економії коштів при повноцінному виконанні обов’язків — незаконно. Навіть якщо школа переведена на забезпечення переселенців, а ви виконуєте інші функції.

Чи можуть мене примусово відправити у відпустку за власний рахунок?

Заява на відпустку за власним рахунком може бути написана виключно працівником.

Питання оплати праці
Чи мають мені виплачувати повну зарплату?

Так, мають. Якщо ви ходите на роботу і виконуєте свої або інші покладені на вас обов’язки — ви маєте отримувати повну заробітну плату. Неповна оплата може бути передбачена простоєм. Але тоді і працювати ви не повинні. Змушувати вас повноцінно працювати і урізати зарплату — не можна. Хоча звісно є випадки знищення бухгалтерії і від’їзду відповідальних за нарахування коштів осіб. Але ці питання мають вирішуватися залежно від ситуації.

Чтайте також:  "Це трагедія". Голова комітету з питань освіти розповів, чому в Україні не вистачає вчителів і як реформа вирішить цю проблему

Що буде із надбавками?

У зв’язку з війною освітня субвенція була скорочена на 10 % у 2022. А оскільки його половина вже пройшла, то надбавки можуть скорочуватися на 17–20 %.

Як отримати виплати за відпустки: оздоровчі, за пологами і доглядом за дитиною?

За народження дитини не змінюється процедура отримання виплат. Вони гарантовані. Виплати за оздоровчі відпустки мають розглядатися у межах фонду оплати праці.

Питання життя в окупації

Як працювати вчителям в окупації?

Однозначної відповіді немає. Держава від вас як від громадян вимагає по факту одне — ДОБРОВІЛЬНО не співпрацювати з окупантами. Інша справа — якщо від вас щось вимагають під дулами автоматів. Тут кожен має виходити з власних обставин, бо кейсів дуже багато.

Детальніше про те, як працювати вчителям в окупації, читайте у цій статті

Як випускникам скласти НМТ на окупованій території?

Отримати документ про освіту вони зможуть, якщо долучаться до дистанційного навчання у будь-якій школі, яка працює за українською програмою. Але з приводу тесту мусимо визнати: скласти його в окупації неможливо. Єдиний шанс для них — це виїхати на підконтрольну територію і скласти там в одну із декількох сесій. Якщо цього не вдасться зробити, то вступити цього року вони не зможуть

Питання оцінювання
Як виставляти оцінки учням?

Якщо неможливо виставляти оцінки зараз, то за наказом МОН оцінки за рік виставляються на основі першого семестру та оцінок до війни. Також є можливість ставити зараховано/не зараховано.З приводу свідоцтва для вступу. Фізичний атестат не отримає дуже багато дітей. Але його можна буде витягти в ЄДЕБО за номером і ПІП. Зараз вирішуємо, як саме діти про ці номери будуть дізнаватися.А про те, як завершити навчальний рік, ми детально писали тут

Чтайте також:  В Україні готують одне нововведення в освіті...

Питання зарахування до першого класу
Як оформити прийом заявки до першого класу?

Наразі заява про вступ може бути відсканована і надіслана електронно до 31 травня. Ви маєте зареєструвати абсолютно всі заяви. Далі в першу чергу зараховуються ті, хто проживає на закріпленій за школою території. На вільні місця набирають решту учнів. Якщо їх немає, то варто сформувати окремі класи або звернутися до управління освіти з урегулюванням можливості переводу частини дітей до іншої школи за вільних місць.

Як зарахувати дитину без свідоцтва про народження?

Це можливо. Записуєте дані зі слів батьків, а потім рекомендуєте їм негайно звернутися до ЦНАПу для відновлення документів.Про те, як отримати та відновити документи дитини, ми писали тут.

Якщо тут немає відповіді на ваше запитання?

Більше роз’яснень є на сайті освітнього омбудсмена. Якщо ви не знаходите відповіді і там, то ви можете подати скаргу до Служби освітнього омбудсмена. Це можна зробити:

Через онлайн-форму звернення
Завантажити електронний бланк звернення до Освітнього омбудсмена на комп’ютер або гаджет, заповнити його та надіслати на email: [email protected]
Як правильно її сформувати, читайте на сайті.

Джерело.


Повернутись вверх